You are here
Home > Novosti > Godišnji izvještaj rada Nacionalnog CERT-a za 2017. godinu

Godišnji izvještaj rada Nacionalnog CERT-a za 2017. godinu

Objavljen je Godišnji izvještaj rada Nacionalnog CERT-a u 2017. godini u kojem je dan pregled sigurnosti na Internetu u Republici Hrvatskoj i u svijetu.

U 2017. godini Nacionalni CERT, odjel Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET, nastavio je svoju proaktivnu i reaktivnu ulogu kako bi se smanjio rizik od pojave sigurnosnih incidenta i umanjila šteta pri njihovom nastupanju. Nastavio je razvijati suradnju s institucijama izvan Hrvatske kao što su drugi CERT timovi i institucije EU-a i NATO-a. Unutar Hrvatske Nacionalni CERT surađuje s brojnim tijelima, a sve u svrhu razvitka zajedničkih interesa u području informacijske sigurnosti.

Nacionalni CERT sudjeluje i u provedbi brojnih projekata, od kojih je istaknut GrowCERT – dvogodišnji projekt kojim se želi ojačati kapacitet Nacionalnog CERT-a i poboljšati suradnja na nacionalnoj i europskoj razini. Projekt je pokrenut u srpnju 2017. godine uz financijsku potporu Europske komisije putem Instrumenta za povezivanje Europe (CEF – Connecting Europe Facility).

U izvještaju je prikazana statistika obrađenih incidenata u Nacionalnom CERT-u kroz 2017. godinu u kojoj je posebno istaknut najveći globalni računalni incident WannaCry. Vodeći tipovi incidenata su web defacement, phishing URL i phishing. Najznačajnija promjena u odnosu na 2016. godinu je rast broja phishing incidenata povezan s nekoliko učestalih phishing kampanja koje su ciljale korisnike u Hrvatskoj.

Nacionalni CERT u 2017. godini ostvario je značajne pomake na području nacionalne i međunarodne suradnje, daljnjeg usavršavanja djelatnika te na području povećanja razine spremnosti na odgovor na sve složenije sigurnosne izazove. Godišnji izvještaj možete pronaći na ovoj poveznici.

Top
support@intcoolunit.com david@intcoolunit.com jackob.ramirez@intcoolunit.com alexander.bell@softechnique.com marketing@intcoolunit.com admin@intcoolunit.com bennet@softechnique.com www-root@softechnique.com john.kelly@softechnique.com gary@softechnique.com root@donja-dubrava.hr webadmin@donja-dubrava.hr ivan.jucar@donja-dubrava.hr mklaman@donja-dubrava.hr marketing@donja-dubrava.hr tperic@donja-dubrava.hr ptelen@donja-dubrava.hr jurica.lunas@donja-dubrava.hr marko@marko-jankovic1.from.hr marko.jankovic@marko-jankovic1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt intcoolunit.com web.intcoolunit.com www.intcoolunit.com marko-jankovic1.from.hr web.marko-jankovic1.from.hr www.marko-jankovic1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt