Nacionalni CERT

Buduće sigurnosne značajke u pregledniku Google Chrome

Google je objavio da će ugraditi tri nove sigurnosne značajke u svoj popularni web preglednik Chrome. Nove bi značajke trebale sprječavati web stranice od neprimjetnog preusmjeravanja korisnika na neželjene URL-ove. U njihovoj izjavi, Google je istaknuo kako će jedna od značajki biti posebno usmjerena ka sprječavanju kampanja zlonamjenog oglašavanja (Malvertising) za distribuiranje zlonamjernog programa. Zlonamjerno oglašavanje uključuje umetanje zlonamjernog ili tzv. "malware-laden" oglasa unutar pouzdanih internetskih oglašivačkih mreža i web stranica.

Primjerice, ono što će se blokirati je novi prozor kada korisnik pokrene prikrivenu poveznicu ili oglas maskiran u tipke, kao što su kontrole za pokretanje video sadržaja.

Iz tvrtke naglašavaju da će spomenute značajke biti u funkciji s inačicom Chrome 64, koja će biti objavljena u siječnju 2018.

Uz to, Google je objavio alat naziva “Abusive Experience Report” koji će administratorima web sjedišta omogućiti uvid u kompatibilnost njihovih web stranica.

09.11.2017