You are here
Home > Projekti

GrowCERT

Nacionalni CERT 1. srpnja 2017. godine pokrenuo je dvogodišnji EU projekt financiran od strane Europske komisije. Naziv projekta glasi „Increase of National CERT Capacities and Enhancement of Cooperation on National and European level – GrowCERT“, a prijavljen je u sklopu  Connecting Europe Facility (CEF) programa koji za cilj ima promicanje rasta, radnih mjesta i konkurentnosti na tržištu u energetskom, transportnom i digitalnom sektoru. Nacionalni CERT prepoznao je mnoge prednosti sudjelovanja u CEF programu te je projekt prijavio s ciljem jačanja samog CERT-a, a time i informacijske sigurnosti na području .hr domene i IP hrvatskog adresnog prostora.  

Kroz sam projekt intenzivno će se raditi na nekoliko aktivnosti, točnije šest, a kao jedna od glavnih aktivnosti ističe se podizanje svijesti korisnika o kibernetičkim prijetnjama te adekvatnim odgovorima na iste kroz radionice i razne marketinške aktivnosti. Prema iskustvu obrađenih incidenata u zadnjih nekoliko godina pokazalo se da je upravo čovjek jedna od najslabijih, ako ne i najslabija karika u lancu informacijske sigurnosti. Korisnici u Hrvatskoj zbog nedovoljne educiranosti zanemaruju važnost sigurnosti informacijskih sustava te se vode po principu „koja je vjerojatnost da prijetnja zahvati baš moje računalo“. Ovakvih aktivnosti u Hrvatskoj ima malo ili se o njima ne priča mnogo, vrijeme je da se to promijeni i da zajedničkim snagama internet u Hrvatskoj učinimo „sigurnijim mjestom“. Osim navedene aktivnosti valja istaknuti i razvitak platforme za razmjenu statističkih podataka te platforme za razmjenu informacija vezanih uz sigurnosne incidente na razini Republike Hrvatske i Europske unije. Time bi se osigurala visoka razina usklađenosti sustava za razmjenu informacija vezanih uz sigurnosne prijetnje te pripadajućih statističkih pokazatelja, definiranih uvjetima što ih postavlja Nacionalna strategija kibernetičke sigurnosti. Isto tako, projektom će se razviti nekoliko novih javnih usluga te internih servisa koji doprinose podizanju razine kibernetičke sigurnosti i ostvarivanju ciljeva iz Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti. Nabavom hardvera, softvera, licenci te razvitkom usluga i platformi povećat će se sposobnost CARNET-ovog Nacionalnog CERT-a da osigura neprekidan rad općih usluga. Ova bi aktivnost neposredno omogućila višu razinu sigurnosti kritične nacionalne informacijske infrastrukture. Projektom je također predviđena aktivnost osposobljavanja i usavršavanja djelatnika Nacionalnog CERT-a na polju kibernetičke sigurnosti te jačanje kapaciteta Nacionalnog CERT-a djelatnicima koji će prepoznati važnost informacijskog sustava Republike Hrvatske i svojom predanošću, idejama i trudom ojačati Nacionalni CERT kako bi se svojom stručnošću te brzim i kvalitetnim odgovorom na sigurnosne incidente i dalje mogao mjeriti s ostalim CERT-ovima Europske unije, a i šire. 

Kroz navedene aktivnosti jasno je zašto je upravo uključenje u ovaj projekt važno ne samo za CARNET i njegov odjel za Nacionalni CERT, već i za sve korisnike interneta u Republici Hrvatskoj. CEF program široj javnosti predstavljen je 23. listopada 2017. godine putem konferencije za novinare i ostalu širu javnost. Djelatnici Nacionalnog CERT-a spremni su za nove izazove, znanja, vještine, predan rad i suradnju s ostalim tijelima RH i EU. Nakon završetka dvogodišnjeg projekta zasigurno će svi građani Republike Hrvatske biti upoznati s radom Nacionalnog CERT-a i aktivnostima provedenim u sklopu CEF projekta. 

CEKOM 

Nacionalni CERT 2016. godine predao je prijavu za EU projekt CEKOM (Centar kompetencija) u kojem će sudjelovati kao partner.  

Centar kompetencija – CEKOM – ima za cilj povećati konkurentnost hrvatskog gospodarstva poticanjem inovativnosti poslovnog sektora i suradnje sa znanstveno-istraživačkim institucijama u području kibernetičke sigurnosti upravljačkih sustava (uključujući i industrijske upravljačke sustave – eng. Industrial Control System, ICS). 

Nositelj projekta je tvrtka CS Computer Systems d.o.o., a CARNET, odnosno odjel za Nacionalni CERT uz Končar, FER i tvrtku Hrvatski operator prijenosnog sustava d.o.o. sudjeluje kao partner na projektu.  

U prvoj godini projekta predviđeno je da Nacionalni CERT opremi prijenosni laboratorij potreban za obradu incidenata vezanih uz upravljačke sustave, odnosno da nadogradi svoj postojeći laboratorij sa specifičnim softverskim i hardverskim alatima potrebnim za forenziku zlonamjernog programa vezanog uz protokole i okruženje industrijskih sustava (za sada Nacionalni CERT posjeduje laboratorij u kojem je moguće analizirati zlonamjerni program „klasičnog“ tipa).  

Predviđeno trajanje projekta je tri godine, a u drugoj i trećoj godini predviđeno je da CARNET-ov odjel za Nacionalni CERT radi s alatima za penetracijsko testiranje i utvrđuje ranjivosti u laboratorijskim uvjetima te utvrđuje metode skeniranja i procjene ranjivosti ICS komponenti. U sklopu projekta testirat će se efikasnost alata pribavljenih za pokretni forenzički laboratorij Nacionalnog CERT-a te će se nadograditi mreže senzora (honeypot) za detekciju aktivnosti zlonamjernog sadržaja koji je prijetnja ICS sustavima.  

 

Top
support@intcoolunit.com david@intcoolunit.com jackob.ramirez@intcoolunit.com alexander.bell@softechnique.com marketing@intcoolunit.com admin@intcoolunit.com bennet@softechnique.com www-root@softechnique.com john.kelly@softechnique.com gary@softechnique.com root@donja-dubrava.hr webadmin@donja-dubrava.hr ivan.jucar@donja-dubrava.hr mklaman@donja-dubrava.hr marketing@donja-dubrava.hr tperic@donja-dubrava.hr ptelen@donja-dubrava.hr jurica.lunas@donja-dubrava.hr marko@marko-jankovic1.from.hr marko.jankovic@marko-jankovic1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt intcoolunit.com web.intcoolunit.com www.intcoolunit.com marko-jankovic1.from.hr web.marko-jankovic1.from.hr www.marko-jankovic1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt