You are here
Home > Novosti > ECSM2023: Nove tehnologije olakšavaju prijevare

ECSM2023: Nove tehnologije olakšavaju prijevare

Nacionalni CERT kao koordinator kampanje u Republici Hrvatskoj, poziva sve zainteresirane da se uključe u obilježavanje Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti (ECSM).

Kampanja ovogodišnjeg ECSM-a fokusirat će se na socijalni inženjering kao najveću kibernetičku prijetnju.

ECSM koordinira Agencija EU za kibernetičku sigurnost (ENISA), uz potporu Europske komisije i zemalja članica EU.

O ECSM-u

ECSM je godišnja kampanja Europske unije, posvećena promicanju kibernetičke sigurnosti među građanima i organizacijama, podizanju svijesti i razmjeni dobrih praksi. Svake godine, tijekom listopada, diljem Europe održavaju se stotine aktivnosti, uključujući konferencije, radionice, treninge, webinare, prezentacije, online kvizove i još mnogo toga, kako bi građani naučili više o zaštiti na internetu.

Službeni početak kampanje održat će se na „Cyber Days 2023.“ u Europskom parlamentu 26., 27. i 28. rujna.

Što je socijalni inženjering?

Socijalni inženjering je manipulacija žrtvom kako bi ona izvršila neku radnju ili odala osjetljive i/ili osobne podatke. Napadači iskorištavaju povjerenje svoje žrtve i navode ju na akciju kojom nesvjesno pomaže napadačima da izvedu napad koji su osmislili.

ENISA prepoznaje i analizira trenutne i buduće kibernetičke prijetnje, uključujući trendove oko socijalnog inženjeringa. Sve veće prikupljanje podataka o ponašanju korisnika može dovesti do ciljanih phishing napada, a korištenje novih tehnologija kao što su umjetna inteligencija i automatizacija pomoću strojnog učenja omogućuje napadačima analizu ponašanja korisnika i pokretanje ciljanih phishing napada.

Phishing, koji spada u socijalni inženjering, je postao najčešći vektor napada, a nakon što napadači ostvare pristup sustavu, mogu se izvesti daljnji napadi, poput ransomwarea.

ECSM kampanja će korisnicima svih dobnih skupina skrenuti pozornost na različite tehnike socijalnog inženjeringa. Održat će se aktivnosti koje će im omogućiti upoznavanje s različitim načinima na koje ih kibernetički kriminalci mogu prevariti. Također, naučit će kako prepoznati i uočiti potencijalne prijevare na vrijeme.

Nacionalni CERT i ove godine organizira HACKNITE natjecanje za srednjoškolske timove. Prijavite svoje timove i okušajte se u ulozi hakera.

Priključite se obilježavanju ECSM-a. Svoje aktivnosti u sklopu ECSM-a možete prijaviti OVDJE. Pratite portal CERT.hr kao i naše društvene mreže kako bi naučili sve o ovoj temi.

Top
More in Novosti
Upozorenje HUB-a: Zabilježen je povećan broj poziva prema klijentima banaka u vezi ulaganja u kripto valute s velikim povratom

Hrvatska udruga banaka (HUB) je izdala upozorenje za sve klijente banaka, a mi Vam ga prenosimo u cijelosti: Zagreb, 21....

Close