You are here
Home > Novosti > GODIŠNJI IZVJEŠTAJ RADA NACIONALNOG CERT-A ZA 2022. GODINU

GODIŠNJI IZVJEŠTAJ RADA NACIONALNOG CERT-A ZA 2022. GODINU

Tijekom 2022. godine CARNET-ov Nacionalni CERT provodio je svoje proaktivne i reaktivne mjere, obilježeno je 15 godina od osnutka NCERT-a i 10. godišnjica Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti, provođeni su brojni projekti, održane edukacije i medijska pojavljivanja, provjeravani sustavi te izdavanja upozorenja, a sve u svrhu očuvanja sigurnosti kibernetičkog prostora RH i zaštite građana.

Prema statistikama može se zaključiti kako je razina prijavljenih incidenata u laganom porastu te je obrađeno 7% više incidenata nego 2021. godine. Velika promjena odnosi se i na rast broja incidenta tipa scam, koji je u 2022. godini skočio na 2. mjesto.

Broj otkrivenih kompromitiranih web sjedišta u odnosu na prethodnu godinu smanjio se za 38,7%. Što se tiče broja registriranih botova vidi se značajan pad. Broj botova po danu se kretao oko 300, a uzmemo li u obzir da je 2021. godine prosjek iznosio nešto manje od 2000 botova dnevno, vidimo da je došlo do značajnog pada od čak 70,9%.  

Nastavljena je nadogradnja i razvoj PiXi platforme, njezino spajanje na MeliCERTes2 platformu kako bi se povezala i s ostalim CERT-ovima. Održane su četiri edukacije za nove članove PiXi platforme, a za sve buduće snimljeni su edukativni video materijali.

CARNET-ov Nacionalni CERT nastavio je razvijati suradnju s institucijama izvan Republike Hrvatske, kao što su drugi CERT timovi, s institucijama EU-a i NATO-a te s ostalim tijelima unutar Republike Hrvatske, a sve u svrhu razvitka zajedničkih interesa u području kibernetičke sigurnosti. Tijekom 2022. godine uspješno je sudjelovao u NATO-ovoj Cyber Coalition vježbi, gdje je Republika Hrvatska sudjelovala u svojstvu igrača.

Nacionalni CERT aktivno je sudjelovao u obilježavanju 10. po redu Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti u sklopu kojeg je održan dosad najveći HACKNIT3 u kojem je sudjelovalo čak 270 učenika u 54 tima iz 33 škole.

Provođene su aktivnosti projekta “e-Škole: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće”.

Uspješno je završena provedba projekta Grow2CERT – Povećanje zrelosti Nacionalnog CERT-a za čvršću suradnju u zajednici kibernetičke sigurnosti.

Zaključno, Nacionalni CERT je u 2022. godini ostvario značajne pomake na području nacionalne i međunarodne suradnje, medijske prisutnosti, daljnjeg usavršavanja djelatnika te na području povećanja razine spremnosti na odgovor na sve složenije sigurnosne izazove.

Godišnji izvještaj rada Nacionalnog CERT-a za 2022. godinu.

Top
More in Novosti
[UPOZORENJE] Iskorištavanje ranjivosti VMware ESXi hipervizora za ransomware napade

Nacionalni CERT je zaprimio informacije o ranjivosti VMware ESXi hipervizora koja se iskorištava za izvođenje ESXiArgs i Nevada ransomware napada. ...

Close