You are here
Home > Novosti > Google Chrome prestaje koristiti lokot kao indikator sigurnosti stranice

Google Chrome prestaje koristiti lokot kao indikator sigurnosti stranice

Google je najavio kako prestaju koristiti sličicu lokota kao indikator sigurnosti web stranica. Sličica lokota predstavlja dokaz korisniku da stranica koristi HTTPS te da je veza između njega i stranice kriptirana.

Sličica lokota dokazuje da stranica koristi HTTPS

HTTPS je postao standard i koristi ga više od 99% stranica posjećenih u Google Chrome pregledniku, a među njima se nalaze i razne zlonamjerne, npr. phishing stranice.

Postotak stranica učitanih u Google Chrome pregledniku koje koriste HTTPS

Nacionalni CERT je primijetio da brojne phishing stranice koriste tromjesečne certifikate kako bi stvorile privid sigurnosti i sukladno tome, prestali smo navoditi sličicu lokota kao jedan od indikatora sigurnosti.

Zato, sličica lokota više ne može služiti kao indikator sigurnosti stranice i može korisnika navesti na krivi zaključak. Informacija o tome koristi li stranica HTTP ili HTTPS protokol, i dalje će biti dostupna korisnicima iz padajućeg izbornika sličice koja će zamijeniti dosadašnji lokot, a Chrome preglednik će i dalje upozoravati korisnike ako naiđu na stranicu koja koristi manje sigurni HTTP. Navedene promjene trebale bi se dogoditi početkom rujna ove godine.

Sličica i izbornik koji će zamijeniti sličicu lokota (izvor: bleepingcomputer.com)
Top
More in Novosti
Kradu li javne stanice za punjenje uređaja vaše podatke?

FBI upozorava kako su pojedine javne stanice za punjenje uređaja prenamijenjene za krađu podataka. Avoid using free charging stations in...

Close