You are here
Home > Novosti > Kibernetički napadi na Ukrajinu

Kibernetički napadi na Ukrajinu

Europski timovi za kibernetičku sigurnost (CSIRT) već nekoliko tjedana prate napade na mreže i sustave u Ukrajini. To uključuje sprečavanje i onemogućavanje DDoS napada, napade zlonamjernim kodom, postavljanje lažnih web stranica ukrajinske vlade i širenje lažnih vijesti (kao što su vijesti o kvaru bankomata ili mobilnih mreža u Ukrajini).

Prema našim saznanjima u Hrvatskoj trenutno nema aktivnosti koje su izravno povezane s napadima u Ukrajini. CERT.hr je u stalnoj komunikaciji i pripravnosti uz daljnje praćenje razvoja situacije u Ukrajini i utjecaja na nacionalne sustave i mreže. Po potrebi ćemo o odgovarajućim mjerama obavijestiti operatore ključnih usluga i davatelje digitalnih usluga (prema Zakonu o kibernetičkoj sigurnosti NN 64/2018), druge potencijalno ugrožene subjekte i širu javnost.

Građane pozivamo na dodatan oprez i dodatnu pažnju prilikom otvaranja poveznica, privitaka i sličnog sadržaja koji im mogu doći putem e-pošte ili im se pojaviti prilikom pretraživanja interneta jer ih može odvesti na stranice koje sadrže lažne vijesti ili omoguće preuzimanje zlonamjernog sadržaja.

Sadržaji povezni sa situacijom u Ukrajini mogu poslužiti kao mamac za phishing kampanje, širenje lažnih vijesti ili se iskoristiti za druge vrste prijevara korisnika.

Top
More in Novosti
Dan zaljubljenih, a ne prevarenih

Prevaranti će iskoristiti svaku priliku kako bi se okoristili pa tako ni Valentinovo nije pošteđeno. Iako se prijevare događaju tijekom...

Close