You are here
Home > Novosti > Upozorenje! Facebook prijevara s povratom novca

Upozorenje! Facebook prijevara s povratom novca

Upozoravamo građane na prijevaru putem plaćenih oglasa na društvenim mrežama. Prevaranti se predstavljaju kao odvjetnički ured specijaliziran za vraćanje ukradenih sredstava klijentima koji su pretrpjeli online prijevaru.

Ova prijevara je osmišljena s ciljem krađe osobnih podataka i novca građana.

U nastavku vam donosimo opis prijevare:

  1. Prikazao vam se oglas na društvenoj mreži koji izgleda kao Slika 1 (u našem primjeru oglas je objavio profil naziva Refund Pay).
  2. Klikom na oglas otvara se skočni prozor unutar Facebooka koji nudi besplatni pravni savjet za povrat novca nakon što ispunite obrazac. (Slika 2)
  3. Zatim se otvara već ispunjen obrazac s kontakt podacima koje može pronaći na vašem Facebook profilu – ime, prezime, mail adresa i broj telefona. (Slika 3)
  4. Traže da potvrdite kako ste izgubili novac ulaganjem u sumnjive projekte te da ste punoljetna osoba. (Slika 4)
  5. Nakon predaje traženih podataka prikazuje se poruka „PRIMILI SMO VAŠU PRIJAVU! Zvat ćemo za 2 minute, budite spremni“ (Slika 5). Ispod teksta se nalazi poveznica na stranicu hxxps://terratrack[.]info/lander s Cash Recovery Pro logom na kojoj vas također traže unos podataka (Slika 6).

I ova prijevara ima obilježja phishinga, a koristi se za prikupljanje podataka koji kasnije mogu biti iskorišteni za kontakt i prijevaru. Nakon što dobiju vaše podatke, napadači ih koriste za prijevare koje započinju pozivima i uvjeravanjem da ćete dobiti povrat ukradenog novca u zamjenu za naplatu provizije ili vas traže podatke za uplatu novca.

Ako vas netko putem poziva traži broj tokena internet bankarstva, broj, bankovne kartice, datum do kad je ona valjana i kontrolni broj, budite sigurni da se radi o pokušaju krađe vašeg novca.

Ako ste upisali svoje podatke:

Obratite pažnju na mailove i pozive koje dobivate.

Ne odgovarajte na sumnjive mailove i pozive.

Prekinite komunikaciju čim prepoznate prijevaru. 

NE dijelite osobne podatke s nepoznatim osobama. 

NE slikajte osobne dokumente i ne šaljite ih nepoznatim osobama. 

NE uplaćujte novac nepoznatim osobama za sumnjive usluge ili ucjene. 

Za uplatu na Vaš račun je potreban samo IBAN!

NE podatke bankovne kartice ni TOKEN internet bankarstva!

Prijavite pokušaj prijevare i podijelite informaciju s drugima kako oni ne bi postali žrtve. 

Slika 1
Slika 2
Slika 3
Slika 4
Slika 5
Slika 6
Top
More in Novosti
UPOZORENJE: prijevara s registracijom domena

Nacionalni CERT je zaprimio nekoliko prijava pokušaja prijevare poznate pod nazivom „Domain Name Scam“. Ova vrsta prijevare već je poznata...

Close