You are here
Home > Novosti > Dan sigurnijeg interneta

Dan sigurnijeg interneta

Dan sigurnijeg interneta 2022.

Povodom Dana sigurnijeg interneta (8. veljače 2022.) CARNET, Nacionalni CERT i Udruga “Suradnici u učenju” s partnerima su održali cjelodnevnu videokonferenciju “Potraga za boljim internetom” kako bi podigli kompetencije za sigurno korištenje interneta i ostalih digitalnih tehnologija.

Konferenciju su otvorili Nataša Glavor, pomoćnica ravnatelja za Nacionalni CERT i g. Darko Rakić, predsjednik udruge Suradnici u učenju.

Na konferenciji su obrađene teme sigurnosti na internetu, zaštite virtualnog identiteta i osobnih podataka, edukacije o kibernetičkoj sigurnosti, programiranju, poteškoćama i izazovima koje donosi udaljeno učenje te druge slične teme.

Nacionalni CERT obradio je teme: “Zaštita virtualnog identiteta” i “Educiranje kroz hakiranje“. U izlaganjima smo upoznali sudionike s virtualnim identitetom, digitalnim tragom, vrijednostima i koristima podataka, koje su vrste prijevara s kojima se susrećemo na internetu, kako ih prepoznati i od njih se zaštititi. Kroz povijesni prikaz porijekla i značenja riječi hakiranje i haker, prikazana je etika hakiranja i pojašnjeno kako hakeri nisu uvijek “zločesti” već da se mogu baviti i preventivnim testiranjem sustava kako bi se onemogućilo njihovo neovlašteno korištenje.

Veliki naglasak konferencije usmjeren je na učenike te njihovo obrazovanje o sigurnosti i ugrozama na internetu. Sukladno tome, Nacionalni CERT pozvao je osnovne škole na sudjelovanje u obilježavanju Dana sigurnijeg interneta izradom stripova na tri teme: 1. Dobri i loši digitalni tragovi, 2. Kako zamišljam hakera i što on radi, 3. Osmisli cyber heroja i moći kojima brani internet. Pozivu se odazvalo više od 700 učenika, koji su u timovima do 5 članova izradili više od 200 stripova. Od prijavljenih stripova žiri Nacionalnog CERT-a odabrao je 12 najboljih radova, a članove izabranih timova i njihove mentore nagradit ćemo primjerenim nagradama.

Sve prijavljene stripove možete pogledati na poveznicama:

12 najboljih radova:

Top
More in Novosti
DPD2022
28. siječanj : Europski dan zaštite osobnih podataka

Godine 2006. Odbor ministara Vijeća Europe odlučio je obilježavati "Dan zaštite podataka" svake godine 28. siječnja. Dan zaštite podataka obilježava...

Close