You are here
Home > Baza znanja > Dokumenti > Socijalni inženjering na webu

Socijalni inženjering na webu

  • Kategorije: TAT

Svakodnevnim korištenjem weba korisnici su sve više izloženi online prijevarama i napadima na svoja računala. Pritom sve više do izražaja dolazi i socijalno inženjerstvo, tj. napadači pokušavaju manipulirati korisnikovim emocijama i navesti ga na radnje koje će ga dovesti u kontakt sa zlonamjernim sadržajem.

 

Socijalni inženjering je postupak manipulacije osobama kako bi se izvele nedozvoljene akcije ili otkrile povjerljive informacije bez izravnog proboja u sustav. Obično obuhvaća prikupljanje informacija, prevaru ili nagovaranje korisnika na predaju vjerodajnica za određene korisničke račune. No, socijalno inženjerstvo se može zloupotrijebiti i za napade na korisnikovo računalo, i to na način da se prevari korisnika da posjeti neku određenu stranicu (koju inače nikad ne bi posjetio), a koju je napadač unaprijed pripremio za napad na njegov preglednik.

Top
More in Dokumenti
Exploit kitovi – masovno iskorištavanje ranjivosti Web preglednika

Exploit kitovi su jedna od najopasnijih prijetnji svim korisnicima interneta. Najopasniji su, iz razloga što je njihov kod pohranjen na...

Close