You are here
Home > O adware/spyware softveru

Općenito

Spyware je vrsta zlonamjernog softvera programa čija je namjena prikupljanje informacija te preuzimanje kontrole nad računalom korisnika bez njegova znanja ili dozvole. Ono što ga razlikuje od virusa i crva je to što se obično ne replicira. Razvijen je da iskorištava zaražena računala za komercijalnu dobit, poput prikazivanja pop-up reklama (adware), krađu osobnih podataka (uključujući i financijske podatke kao što su brojevi kreditnih kartica i lozinke) ili preusmjeravanje HTTP zahtjeva na reklamne stranice.

Načini zaraze

Najčešći slučaj zaraze događa se prilikom posjete stranicama s ilegalnim ili pornografskim sadržajem koje sadrže zlonamjerni kod koji koristi sigurnosne propuste u web pretraživačima te tako vrši automatsko preuzimanje i instalaciju spyware softvera na računalo bez korisnikova znanja. Distributeri ovog tipa softvera obično ga predstavljaju kao koristan uslužni program, a postoje i slučajevi gdje autori spyware softvera plate legalnim izdavačima programa da sve zajedno „upakiraju“ u jedan softver te se pri samoj instalaciji legalnog programa instalira i zlonamjerni program.

Djelovanje i utjecaj spyware softvera na rad računala

Zaraženost računala spyware softverom može imati za posljedicu degradirane performanse sustava koje se očituju u značajnom opterećenju procesora, zauzeću prostora na disku te povećanju mrežne aktivnosti. Također, može biti upitna stabilnost sustava što se očituje u zamrzavanju rada aplikacija, nemogućnosti podizanja sustava i prestanku rada sustava.

Anti-spyware alati

Kao jedino sredstvo za prevenciju od zlonamjernih programa napravljeni su anti-spyware alati koji ih uklanjaju ili blokiraju. Najpoznatiji i najčešće korišteni besplatni alati su Ad-Aware SE, Spybot-Search & Destroy te Windows Defender. Tu su još tvrtke  koje se bave razvojem antivirusnih alata u kojima su najčešće implementirane i anti-spyware funkcije.

Lažni anti-spyware alati

Važno je naglasiti da se internetom distribuira veći broj web reklama koje korisnicima ukazuju na zaraženost računala zlonamjernim softverom te ih navode da kupe lažni alat koji ustvari ne uklanja spyware, već ga instalira na korisničko računalo. Isto tako korisnicima se ne preporučuje instalacija lažnih besplatnih programa koji su deklarirani kao antivirusna ili anti-spyware zaštita, osim ako su službeno potvrđeni kao legitiman proizvod.

Top