You are here
Home > Naše aktivnosti > Europski mjesec kibernetičke sigurnosti > Europski mjesec kibernetičke sigurnosti 2020.

Europski mjesec kibernetičke sigurnosti (ECSM) godišnja je kampanja Europske unije posvećena promicanju kibernetičke sigurnosti među građanima i organizacijama te pružanju aktualnih internetskih sigurnosnih informacija kroz podizanje svijesti i razmjenu dobrih praksi.

Radi se o inicijativi Agencije Europske unije za kibernetičku sigurnost (ENISA), Glavne uprave za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije (DG CONNECT), a podržavaju je države članice EU-a i stotine partnera (vlade, sveučilišta, think tankovi, nevladine organizacije, profesionalne udruge, poduzeća iz privatnog sektora) iz Europe, i šire, koja promovira važnost kibernetičke sigurnosti s posebnim naglaskom na informacijskoj sigurnosti građana i organizacija te zaštiti njihovih osobnih, financijskih i profesionalnih informacija. 

Glavni cilj mjeseca kibernetičke sigurnosti je osvještavanje prosječnih korisnika o važnosti kibernetičke sigurnosti, promjena njihovog stava prema zaštiti te pružanje resursa koji im omogućavaju da se uspješno obrane od kibernetičkih prijetnji te smanje rizik od napada.  

Svake se godine, tijekom cijelog mjeseca listopada, odvijaju stotine aktivnosti diljem Europe, uključujući konferencije, radionice, treninge, webinare, prezentacije i još mnogo toga, radi promicanja digitalne sigurnosti i kibernetičke higijene.

‘Kibernetička sigurnost je zajednička odgovornost’

Od prvog obilježavanja Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti 2012. godine kampanja se vodi prema svojim ključnim prioritetima, okupljajući različite strane iz cijele Europe pod sloganom „Kibernetička sigurnost je zajednička odgovornost“ kako bi se ujedinili protiv kibernetičkih prijetnji i ugroza. Svake godine kampanja promiče sigurniju upotrebu interneta za građane EU-a te organizatori pružaju znanje i alate za postizanje tog cilja.


Nacionalna kampanja povodom mjeseca kibernetičke sigurnosti

Povodom obilježavanja Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti, Nacionalni CERT proveo je niz aktivnosti s ciljem podizanja razine svijesti hrvatskih građana o kibernetičkoj sigurnosti, s naglaskom na mrežnu i informacijsku sigurnost te promociju sigurnijeg korištenja interneta za sve korisnike.

Teme:

 • digitalne vještine
 • kibernetička higijena
 • digitalni trag
 • Internet prevara 
 • siguran rad od kuće.  

Aktivnosti:

Hacknite“ – natjecanje za srednjoškolce  

 • Natjecanje namijenjeno srednjoškolskim timovima u obliku CTF-a (Capture the Flag) kojim se proširuje svijest o važnosti primjene sigurnosnih mjera te izbjegavanju i ispravljanju mogućih sigurnosnih propusta u programskom kôdu, postavkama ili nekoj drugoj komponenti računalnog sustava.   

 „Odbrojavanje“ 

 • Na društvenim stranicama @CERT.hr i  @HRCERT do početka listopada objavljivane su zanimljive činjenice iz područja kibernetičke sigurnosti. 

Infografike: 

 • Digitalni trag 
 • Kibernetička higijena 
 • Internet prevare 
 • Siguran rad od kuće 

Kampanja je oglašavana putem društvenih stranica @CERT.hr i  @HRCERT 

#CyberSecMonth #ThinkB4UClick #SurfajSigurnije

Odbrojavanje do početka listopada – zanimljive činjenice iz područja kibernetičke sigurnosti:

1515% svih slučajeva curenja podataka u 2019. godini bilo je vezano uz zdravstveni sektor!

14 – Svakih 14 sekundi neka organizacija bude žrtva ransomware napada. U 2019. godini šteta uzrokovana ovim napadima iznosila je čak 11,5 milijardi američkih dolara!

1313% korisnika u RH bilo je žrtvom prevare u kupovini putem interneta!

12Članak 12. Opće deklaracije o ljudskim pravima kaže da nitko ne smije biti podvrgnut samovoljnom miješanju u njegov privatni život, obitelj, dom ili dopisivanje, niti napadima na njegovu čast i ugled. Svatko ima pravo na zakonsku zaštitu protiv takvog miješanja ili napada!

11 11% djelatnika na području kibernetičke sigurnosti 2013. godine činile su žene. U 2019. godini, taj broj je porastao na 20%.
Još uvijek nedovoljno!

10 10% svih slučajeva curenja podataka u 2019. godini bilo je vezano uz financijski sektor!

99% korisnika u RH doživjelo je neku vrstu kompromitacije svog profila na društvenim mrežama ili elektroničke pošte!

882% zaposlenika smatra kako ne posjeduje dovoljno znanja o kibernetičkoj sigurnosti!

72017. plakali smo uz WannaCry! Sjećate se gdje ste bili 12. svibnja 2017. godine?

66 mjeseci je tvrtkama potrebno da otkriju kibernetički napad!

55 milijardi lažnih Facebook profila ugašeno u svibnju 2019.!

44 su osnovne tehnike koje se koriste u phishing napadima: poveznice na lažne stranice; instaliranje zlonamjernog sadržaja putem privitka ili lažnog oglasa koji sadrži zlonamjerni kod; lažna adresa pošiljatelja; lažno predstavljanje neke poznate tvrtke ili IT podrške.

334% svih slučajeva curenja podataka uključivali su unutarnjeg aktera! Uključite se u zaštitu kibernetičkog prostora!

2 – Kibernetički napadi događaju se svakih 39 sekundi, u prosjeku 2244 puta dnevno! Uključite se u zaštitu kibernetičkog prostora!

1 – Svaki dan internetu pristupi milijun novih korisnika! Uključite se u zaštitu kibernetičkog prostora!

Top