You are here
Home > Hrvatski naivci – #SurfajSigurnije

 

U svrhu osvještavanja javnosti o važnosti kibernetičke sigurnosti te poticanja odgovornog korištenja interneta, CARNET-ov Nacionalni CERT pokrenuo je nacionalnu kampanju “Veliki hrvatski naivci”. Kampanja je dio projekta „GrowCERT – Jačanje kapaciteta Nacionalnog CERT-a i poboljšanje suradnje na nacionalnoj i europskoj razini“ koji je sufinanciran sredstvima Europske komisije putem Instrumenta za povezivanje Europe (CEF – Connecting Europe Facility).

 

Danas se internetom gotovo svakodnevno koriste svi, od djece do osoba starije životne dobi, no znaju li oni koje sve opasnosti vrebaju na toj globalnoj mreži i na koji način se od njih zaštititi?

 

Prema dostupnim podacima istraživanja Eurobarometra iz 2017. godine stavovi građana o kibernetičkoj sigurnosti u Hrvatskoj daju zaključiti kako prosječni korisnici u Hrvatskoj nedovoljno vode brigu o zaštiti vlastitih podataka, ne razmišljaju kako bi upravo oni mogli postati žrtva kibernetičkog napada te im je potrebna edukacija. Korisnici interneta samouki su u snalaženju u online prostoru baš poput samoukih slikara hrvatske naive, a hrvatski naivci ljudi su koji su zahvaljujući svojoj naivnosti postali žrtve internet prevara i neutemeljeno su povjerljivi.

 

Nacionalni CERT ovom kampanjom želi potaknuti građane da nauče raspolagati vlastitim podacima na internetu te bezbrižno surfati internetom. Svi zainteresirani će se na web stranici naivci.hr moći upoznati s velikim internet naivcima, pročitati njihove priče i tako se informirati o različitim rizičnim ponašanjima na internetu, kao što su korištenje jednostavne lozinke ili neprovjeravanje izvora informacija.

 

Uz online i TV kanale te različite promotivne materijale Nacionalni CERT će tijekom ožujka organizirati  edukacije za poslovnu zajednicu i članove akademske mreže. Posjetite www.naivci.hr i kroz zabavu surfajte sigurnije.

 

Uz brošure koje možete preuzeti u nastavku, pozivamo vas da pročitate i naše letke koji se također nalaze u nastavku:

 

Hrvatski naivci – Letak poslovna javnost

Hrvatski naivci – Letak opća populacija

 

 

 

Top