You are here
Home > Novosti > 11. SASTANAK CSIRT MREŽE – VIRTUALNO U ZAGREBU

11. SASTANAK CSIRT MREŽE – VIRTUALNO U ZAGREBU

U okviru predsjedanja Vijećem Europske unije Hrvatska je dobila zadatak i povjerenje  za organizaciju 11. sastanka CSIRT Mreže s ciljem nastavka razvoja sposobnosti operativne suradnje u EU-u kako je definirano NIS Direktivom. Sastanak će se održati u obliku virtualnog sastanka 3. i 4. lipnja 2020.
           

Direktiva o mjerama za visoku zajedničku razinu sigurnosti mrežnih i informacijskih sustava širom Unije (NIS Direktiva) usvojena sredinom 2016. godine (EU) predstavila je prva pravila kibernetičke sigurnosti u cijeloj EU. Cilj Direktive je postići visoku zajedničku razinu sigurnosti mrežnih i informacijskih sustava unutar EU-a povećanjem sposobnosti kibernetičke sigurnosti na nacionalnoj razini, povećanjem suradnje i upravljanja rizikom na razini EU-a te obvezama prijavljivanja incidenata za operatore ključnih usluga i davatelje digitalnih usluga.

       
Člankom 12. NIS Direktive uspostavljena je CSIRT Mreža „za doprinos razvoju povjerenja između država članica i promicanju brze i učinkovite operativne suradnje”. CSIRT Mrežu čine CSIRT-ovi država članica EU i CERT-EU i u njenom radu kao promatrač sudjeluje Europska komisija. ENISA (The European Union Agency for Cybersecurity / Agencija Europske unije za kibersigurnost) aktivno podržava suradnju CSIRT-a, djeluje kao tajništvo i po potrebi koordinira događanja CSIRT Mreže.
       
Mrežu čini 39 timova iz 27 zemalja članica EU, a iz Hrvatske u njenom radu sudjeluju ZSIS (Zavod za sigurnost informacijskih sustava) i CERT.hr (Nacionalni CERT).
              

Top
More in Novosti
Sigurnost Interneta stvari (IoT)

Svjedoci smo socijalnih interakcija i društvenog razvoja koji u posljednje vrijeme najviše ovise o internetu koji nam omogućava komunikaciju, interakciju,...

Close