You are here
Home > Arhiva > Sigurnost Mac OS X operacijskih sustava

Sigurnost Mac OS X operacijskih sustava

Tvrtka Apple kroz svoje kampanje reklamira proizvod Mac OS X kao jedan od najsigurnijih operacijskih sustava. Citat koji je preuzet s njihovih službenih stranica kaže za ovaj OS da „unosi najveći stupanj sigurnosti primjenom industrijskih standarda otvorenog programskog koda i promišljenim korištenjem komponenti sklopovlja“.
Ali, realnost je kako je ta izjava samo mit jer Mac OS X, kao i svi ostali sustavi, ima ranjivosti koje mogu iskoristiti lokalni i udaljeni napadači. Razlog zašto se dugo vjerovalo kako je gore navedeni citat istinit može se pronaći u činjenici kako ga je u prošlosti koristio relativno mali broj ljudi, prvenstveno zbog previsokih cijena.
Ovaj dokument opisuje neke od najbitnijih svojstava operacijskog sustava Mac OS X te kojim se metodama može povećati ukupna sigurnost. Također, napravljena je i sigurnosna usporedba s nekim od najpoznatijih platformi koje se koriste u svijetu, kako bi korisnici dobili stvarnu i konkretnu sliku.

 

CCERT-PUBDOC-2008-08-244

Top
More in Arhiva
Zaštita od upada korištenjem L7-filtara

Iako većina sigurnosnih problema računalnog sustava ne dolazi od napada izvana, oni predstavljaju ozbiljan problem sigurnosti svakog sustava. Razlog tomu...

Close