You are here
Home > Arhiva > Mac OS X malware

Mac OS X malware

Uz operacijski sustav Mac OS X često se vežu uvjerenja o njegovoj sigurnosti koja je toliko visoka da nema potrebe za antivirusnom zaštitom. U prošlosti, od pojave prvog klasičnog Mac OS-a do danas zabilježen je relativno mali broj napada zloćudnim programima u odnosu na druge sustave (posebice Windows). Osim toga, otkriveni zloćudni programi nisu se uspjeli niti ozbiljnije proširiti mrežom niti su mogli nanijeti značajnu štetu sustavu bez pomoći i odobrenja korisnika. Ipak, s porastom tržišnog udjela Mac OS X-a bilježi se sve veći broj zloćudnih programa razvijenih upravo za ovaj operacijski sustav. Za očekivati je da će budućnost donijeti nove i ozbiljnije opasnosti.
Ovaj dokument pokušava razmotriti slabosti i snage Mac OS X sustava u smislu njegove otpornosti na napade zloćudnim programima i osvijestiti korisnike o stvarnoj ozbiljnosti ovog problema. Pritom se osvrće na arhitekturu samog sustava i njezine specifičnosti. Daje se uvid i kratka analiza djelovanja dvaju poznatih zloćudnih programa. Na kraju dokumenta sugerira se nekoliko načina zaštite, od korištenja ugrađenih mehanizama sustava do antivirusnih alata.

 

CCERT-PUBDOC-2009-10-278

Top
More in Arhiva
Metode za povećanje sigurnosti operacijskog sustava Linux

Operacijski sustav Linux popularan je među naprednim korisnicima zbog mogućnosti prilagodbe sustava specifičnim potrebama korištenja te zbog većeg prostora administratorskog...

Close