You are here
Home > Arhiva > Sigurnost na pokretnim uređajima

Sigurnost na pokretnim uređajima

Posljednjih godina rast korisnika pokretnih uređaja je sve veći. Krajem 2009. godine u svijetu je prema nekim istraživanjima bilo oko 4.6 milijardi priključenih uređaja. Također sve veći broj korisnika koristi pametne telefone koji su prema nekim istraživanjima najjače rastući segment cjelokupnog tržišta pokretnih uređaja. U SAD-u broj korisnika pametnih telefona u 2010. godini iznosi otprilike 45.5 milijuna korisnika od ukupnih 234 milijuna pretplatnika, što je više od 20% ukupnog tržišta. Karakteristika pametnih telefona je da posjeduju operacijski sustav koji služi kao platforma za razvoj korisničkih aplikacija.
Mogućnost pisanja aplikacije za pojedini operacijski sustav, a ne za pojedini uređaj, pruža priliku pisanja aplikacija koje se mogu izvršavati na velikom broju uređaja. Sve napredniji pokretni uređaji također daju sve više mogućnosti za pokretanje i izvršavanje malicioznog koda. Trenutno postoje bitne razlike u malveru za mobilne uređaje od onog što se pojavljuje na osobnim računalima, ali te se razlike svakim novim uređajem i novom generacijom operacijskog sustava smanjuju.

 

NCERT-PUBDOC-2010-10-316

Top
More in Arhiva
Sigurnost na pokretnim uređajima

Posljednjih godina rast korisnika pokretnih uređaja je sve veći. Krajem 2009. godine u svijetu je prema nekim istraživanjima bilo oko...

Close