You are here
Home > Novosti > Australijska vlada zaoštrava zakone o cyber kriminalu

Australijska vlada zaoštrava zakone o cyber kriminalu

Izvor: The Register
Datum objave novosti2011-06-23

Australijska vlada uvodi novi paket zakona o cyber kriminalu čiji je cilj poboljšati sposobnost zemlje da se odupre ovoj vrsti prijetnje. Jedna od novosti koja je privukla značajnu pozornost je uvođenje obveze australskim ISP-ovima da čuvaju privatne podatke korisnika (e-mail ili SMS poruke) znatno dulje nego do sada. Time policija dobiva na vremenu da pribavi valjani sudski nalog za pregled podataka bez straha od njihova nestanka što je suprotno sadašnjoj praksi gdje bi podaci zanimljivi za slučaj nestali u vremenu potrebnom da se pribavi sudski nalog.
Ovaj paket zakona Australiju dodatno približava principima iz konvencije o cyber kriminalu koju je Vijeće Europe donijelo 2001. godine. To je jedini međunarodno obvezujući dokument o cyber kriminalu kojega je do sada potpisalo više od 40 zemalja svijeta. Glavni državni tužitelj u Australiji – Robert McClelland, izjavio je kako su Australski zakoni većinom u skladu s konvencijom, ali kako ima i mnogo mjesta za poboljšanja.

Top
More in Novosti
Kompromitiran Bitcoin sustav virtualne valute

Bitcoin, virtualna novčana valuta bazirana na kriptografiji, našla se na udaru zlonamjernih korisnika. Velika transakcija je uzrokovala pad vrijednosti valute...

Close