You are here
Home > Novosti > WannaCry zarazio semafore u Australiji

WannaCry zarazio semafore u Australiji

Datum objave novosti2017-06-22

Prošlog je tjedna 55 prometnih kamera u Australiji zaraženo zlonamjernim ransomware sadržajem WannaCry. Prema trenutnim informacijama, do zaraze je došlo tijekom održavanja, tj. u trenutku kada je tehničar spojio zaraženi USB s uređajima koji koriste operacijski sustav Windows.

Kamere nisu spojene na internet te se zlonamjerni sadržaj zadržao na uređaju bez mogućnosti neposrednog daljnjeg širenja. Unatoč tome što su bile zaražene, kamere su nastavile raditi te je jedini pokazatelj zaraze zlonamjernim sadržajem bila činjenica kako su se kamere svakih nekoliko minuta ponovo pokretale.

Iz nadležne su službe objavili kako je ranjivost otklonjena te kako trenutno traje proces čišćenja zaraženih kamera.

Slučajevi zaraze zlonamjernim ransomware sadržajem WannaCry zabilježeni su ovog mjeseca i u tvornici automobila Honda gdje je zbog širenja došlo do prekida proizvodnje. Unatoč tome što je glavnina štete napravljena sredinom svibnja, WannaCry je još uvijek aktualan zato što velik broj korisnika još uvijek nije poslušao savjet Microsofta te preuzeo najnoviju zakrpu.

 

Top
More in Novosti
Otkrivena ranjivost “stara” više od desetljeća

Stručnjaci za informacijsku sigurnost otkrili su ranjivost staru više od desetljeća u nekoliko Unix baziranih operacijskih sustava uključujući Linux, OpenBSD,...

Close