You are here
Home > Novosti > Srušena dva najveća “dark web” servisa

Srušena dva najveća “dark web” servisa

Datum objave novosti2017-07-20

Jučer je potvrđen “pad” dvaju najvećih tržišta na “Dark Webu”, AlphaBay i Hansa, u koordiniranoj internacionalnoj operaciji u kojoj je sudjelovao FBI (Federal Bureau of Investigation), DEA (US Drug Enforcement Agency) te nizozemska policija u suradnji s Europolom. Radi se o jednoj od najsofisticiranijih operacija u borbi protiv cyber kriminala. Ugašena je infrastruktura velikog kriminalnog tržišta odgovornog za razmjenu više od 350 000 ilegalnih proizvoda uključujući drogu, vatreno oružje i zlonamjerne kodove korištene za hakiranje raznih servisa i usluga.   

AlphaBay je, nakon ukidanja Silk Road tržišta 2013. godine, bio najveće kriminalno tržište na dark webu, a korištenjem Tor servisa uspješno je prikrivao korisničke identitete i lokacije poslužitelja. AlphaBay je imao preko 200 000 korisnika i 40 000 prodavača, uključujući 250 000 proizvoda te više od 100 000 ukradenih i lažnih identifikacijskih dokumenata, krivotvorenu robu, zlonamjerne programe i ostale alate za hakiranje računala, vatreno oružje i ilegalne usluge. 

AlphaBay je ukinut početkom srpnja, a s povezanih Bitcoin računa povučena su sva sredstva, zbog čega su mnogi korisnici mislili da se radi o prevari koju je izveo AlphaBay. Ukidanje AlphaBaya bilo je moguće zbog ukidanja Hansa tržišta mjesec dana ranije. Hansa korisnici migrirali su svoje korisničke račune na AlphaBay, a sve to nadzirala je nizozemska policija. FBI i DEA identificirala je kreatora i administratora AlphaBaya kao Kanađanina koji je živio na Tajlandu. Uhićen je početkom srpnja, a zaplijenjena mu je sva kripto-valuta u vrijednosti od nekoliko milijuna dolara.

Top
More in Novosti
Myspace korisnički računi ponovno nesigurni

Nakon što je 2013. godine kompromitirano gotovo 360 milijuna Myspace korisničkih računa, ova društvena mreža 2016. je godine izjavila kako...

Close