You are here
Home > Novosti > Stvarajmo zajedno sigurno društvo u kibernetičkom prostoru

Stvarajmo zajedno sigurno društvo u kibernetičkom prostoru

Datum objave novosti2017-10-24

S ciljem jačanja kapaciteta Nacionalnog CERT-a i poboljšanja suradnje na nacionalnoj i europskoj razini CARNet je pokrenuo dvogodišnji projekt pod nazivom GrowCERT koji je predstavljen u ponedjeljak, 23. listopada u prostorijama CARNeta. Projekt u vrijednosti od gotovo 985 000 eura sufinanciran je sredstvima Europske komisije putem Instrumenta za povezivanje Europe (CEF – Connecting Europe Facility).
Projekt GrowCERT predstavio je pomoćnik ravnatelja CARNeta za Nacionalni CERT Tomislav Štivojević koji je istaknuo kako je kibernetička sigurnost novi izazov i zadaća globalnog digitalnog društva te su njeno očuvanje, zaštita i jačanje prepoznati kao preduvjet ostvarivanja vizije Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti koja glasi: “Sigurno društvo u kibernetičkom prostoru”.

Provedbom projekta doprinosi se jačanju hrvatskih nacionalnih kapaciteta za prikupljanje, analizu i razmjenu informacija o kibernetičkim incidentima i prijetnjama kibernetičkoj sigurnosti korištenjem novo razvijene platforme za prikupljanje podataka o sigurnosnim incidentima na nacionalnoj i europskoj razini.

Projektno sufinanciranje od strane Europske komisije omogućilo je dodatna ulaganja u ljudske i tehničke kapacitete Nacionalnog CERT-a čime će Nacionalni CERT biti u mogućnosti razvijati nove usluge poput izrade nacionalnog popisa pošiljatelja neželjene elektroničke pošte (SPAM Blacklist), sustava za distribuciju informacija o otkrivenim ranjivostima i alata za otkrivanje izmijenjenih izgleda stranica web sjedišta (web defacement) i drugih zlonamjernih sadržaja u kibernetičkom prostoru u ovlasti Nacionalnog CERT-a.

Prije predstavljanja novog projekta održano je predavanje o GDPR-u – Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka koja stupa na snagu 25. svibnja 2018. godine, te o CSP-u (Core Service Platform) – europskoj platformi za razmjenu informacija o kibernetičko sigurnosnim incidentima. Predavanje su održali stručnjaci iz tvrtke Deloitte angažirani na projektu SMART 2014/1079 financiranom od strane Europske komisije u svrhu provedbe pripremnih aktivnosti za pokretanje CEF Core Service Platform za CERT-ove u Europskoj uniji.

Top
More in Novosti
Zaraženo osam aplikacija na Google Play trgovini

 Google je uklonio osam aplikacije iz svoje Google Play trgovine zato što je otkriveno kako su zaražene zlonamjernim sadržajem namjenjenim...

Close