You are here
Home > Novosti > Uhićena osoba iza stranice LeakedSource.com

Uhićena osoba iza stranice LeakedSource.com

Datum objave novosti2018-01-16

Kanadske vlasti uhitile su i optužile u sklopu policijske akcije “Project Adoration” na području Ontarija pojedinca koji se nalazio iza internetske stranice koja je prikupljala ukradene povjerljive i privatne podatke te ih prodavala. Prema riječima kanadske policije, Jordan Evan Bloom (27) je putem svoje internetske stranice LeakedSource.com prodavao privatne podatke vezane uz više od 3 milijarde korisničkih računa, a do sada je zaradio preko 200 000 američkih dolara.

Stranica LeakedSource pokrenuta je krajem 2015. godine, a putem nje se trgovalo s povjerljivim podacima korisničkih računa vezanih uz usluge LinkedIn, VK.com, Last.Fm, Ashley Madison, MySpace, Twitter, Weebly te Foursquare. Lozinke i korisnička imena, prikupljene nakon značajnih incidenata curenja podataka, prodavane su svima koji su za njih bili spremni platiti naknadu.

Stranica LeakedSource je početkom 2017. godine ugašena te su svi povezani računi na društvenim mrežama suspendirani nakon reakcije mjerodavne službe. Međutim, stranica istog domenskog naziva smještena na ruskim poslužiteljima još je uvijek aktivna te se putem nje još uvijek može doći po privatnih i povjerljivih podataka.

Kanadska policija objavila je su joj u akciji pomagali predstavnici FBI-a te nizozemske policije bez kojih uhićenje ne bi bilo moguće. Prema nekim procjenama, Bloom bi mogao očekivati maksimalnu kaznu od 10 godina u zatvoru, a suđenje mu započinje 16. veljače.

Top
More in Novosti
Ogromna kazna za nepoštivanje uredbe o zaštiti podataka

25. svibnja 2018. godine na snagu stupa GDPR (General Data Protection Regulation) odnosno Opća uredba o zaštiti podataka koja predviđa...

Close