You are here
Home > Novosti > Osobni podaci novorođenčadi prodaju se na Dark Webu

Osobni podaci novorođenčadi prodaju se na Dark Webu

Izvor: money.cnn.com
Datum objave novosti2018-01-22

Osobni podaci djece, s datumima rođenja i djevojačkim prezimenima majki, tražene su informacije već duži niz godina. Nedavno je pronađena reklama koja vodi do foruma putem kojeg se mogu kupiti osobni podaci novorođenčadi, i to za 300 američkih dolara (u bitcoin kriptovaluti) po paketu podataka. Ovakve podatke napadači koriste za dizanje kredita, kao podatke za prijavu za uslugu kreditnih kartica te za ostale povlastice.

Krađe identiteta djece mogu ostati neotkrivene godinama tj. sve do trenutka kada se osoba s tim identitetom ne odluči za iskorištavanje ranije spomenutih povlastica. Upravo iz tog razloga ovi su podaci veoma vrijedni te napadači koriste sve metode zaštite kako bi prikrili svoj stvarni identitet.

Podatke se može kupiti preko online trgovine koja se nalazi na Dark Webu, a kojoj se može pristupiti putem preglednika Tor. Na pojedinim forumima moguće je pronaći i detaljne upute kako uspješno izvesti krađu identiteta, a najčešće se prodaju setovi podataka nazvani “fullz” koji označavaju potpuni set osobnih podataka o pojedincu.

Tvrtka koja je otkrila prodaju osobnih podataka novorođenčadi, Terbium Labs, tvrdi kako je ovo prvi put kako su naišli na takvu vrstu podataka. Prema njihovim riječima, osobni podaci mlađe djece su veoma traženi, ali tek se nedavno krenulo s podacima novorođenčadi.

Potražnja za osobnim podacima djece i novorođenčadi ne čudi. Prema izvještaju istraživanja provedenog na sveučilištu Carnegie Mellon, slučajevi u kojima dolazi do krađe osobnih podataka djece više su od 50 puta češći od krađe podataka vezanih uz odrasle osobe.

Top
More in Novosti
ENISA izdala pregled stanja računalno-sigurnosnih incidenata u 2017. godini

U 2017. godini svjedoci smo velikog porasta broja informacija o računalno-sigurnosnim incidentima, kibernetičkim prijetnjama te s računalnom sigurnošću vezanim pojavama....

Close