You are here
Home > Novosti > Listopad je Europski mjesec kibernetičke sigurnosti 2020. – „Razmislite prije nego što kliknete!”

Listopad je Europski mjesec kibernetičke sigurnosti 2020. – „Razmislite prije nego što kliknete!”

U listopadu obilježavamo 8. Europski mjesec kibernetičke sigurnosti kojim Europska unija među svojim građanima promiče sigurnost na internetu. Godišnju informativnu kampanju o kibernetičkoj sigurnosti koordiniraju Agencija Europske unije za kibersigurnost (ENISA) i Europska komisija, uz potporu država članica i više od 300 partnera iz svih sektora. Nacionalni koordinator aktivnosti posvećenih kibernetičkoj sigurnosti u Republici Hrvatskoj je CARNET-ov Nacionalni CERT.

Svake godine Europski mjesec kibernetičke sigurnosti okuplja građane Unije pod sloganom „Kibernetička sigurnost je zajednička odgovornost” radi zajedničke borbe protiv kibernetičkih prijetnji.

Ovogodišnja kampanja za Europski mjesec kibernetičke sigurnosti posvećena je sigurnom korištenju digitalnih alata, platformi i sadržaja u svakodnevnom životu, koje je u značajnom porastu zbog pandemije bolesti COVID-19. U kampanji pod nazivom „Razmislite prije nego što kliknete!” – “ThinkB4UClick” istaknute su razne teme kibernetičke sigurnosti kako bi se korisnicima pomoglo da prepoznaju i pripreme se za kibernetičke prijetnje. Tijekom listopada, u zemljama Europske unije održavat će se stotine aktivnosti – konferencije, radionice, tečajevi, izlaganja, internetski seminari i kampanje o kibernetičkoj sigurnosti.

CARNET-ov Nacionalni CERT – CERT.hr, kao ovogodišnji nacionalni koordinator aktivnosti posvećenih kibernetičkoj sigurnosti u Republici Hrvatskoj, poziva sve zainteresirane da posjete službene stranice kampanje na kojima mogu promovirati svoje aktivnosti te preuzeti sadržaje o temama iz kibernetičke sigurnosti za daljnju diseminaciju i promociju.  Cilj je građanima pružiti najnovije informacije o digitalnoj sigurnosti kroz obrazovne aktivnosti i razmjenu primjera dobre prakse.

Prva tema su „kibernetičke prijevare”, odnosno razmjena informacija o postojećim i potencijalnim kibernetičkim prijetnjama. Aktivnosti su usmjerene na krađu identiteta (phishing), zloupotrebu službene adrese e-pošte i prijevare pri kupnji na internetu. Tom se temom korisnike želi upozoriti na kibernetičke prijevare pri obavljanju poslovnih i privatnih transakcija na internetu.

„Digitalne vještine” druga je tema u okviru koje se organiziraju obrazovne aktivnosti radi informiranja javnosti o informacijskoj sigurnosti. Ta tema obuhvaća pitanja e-privatnosti, kao što su zaštita osobnih podataka, zlostavljanje i uhođenje na internetu. Cilj je tih aktivnosti promicati važnost kibernetičke higijene i dobrog ponašanja na internetu.

Izvršna potpredsjednica Komisije za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager izjavila je: Budući da naš svakodnevni život i naša gospodarstva sve više ovise o digitalnim rješenjima, moramo shvatiti da je kibernetička sigurnost naša zajednička odgovornost. Važno je poticati sigurnost u ključnim sektorima našega gospodarstva i društva.

Potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas izjavio je: Europski mjesec kibernetičke sigurnosti posvećen je informiranju o kibernetičkoj sigurnosti kako bismo mogli što brže odgovoriti na kibernetičke prijetnje. Podsjeća nas da lako možemo povećati svoju kibernetičku sigurnost uvođenjem dobrih digitalnih navika. Kibernetička sigurnost je ključna za naš europski način života.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton izjavio je: Kao i kopneni, morski i zračni prostor, digitalni informacijski prostor može imati sigurnosne nedostatke koje je potrebno ukloniti. Naš je cilj građanima Unije omogućiti najsigurniji informacijski prostor na svijetu, što će se ponajprije postići obrazovanjem. To je cilj Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti 2020. koji počinje danas jer želimo detaljnije informirati o sigurnosti na internetu i vještinama u području kibernetičke sigurnosti potrebnima za budućnost.

Izvršni direktor Agencije za kibersigurnost Juhan Lepassaar izjavio je: U okviru ovogodišnjeg Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti istražujemo kako možemo povećati otpornost našeg zajedničkog internetskog ekosustava razmjenom primjera dobre prakse i razvojem vještina u području kibernetičke sigurnosti. Budemo li informirani o kibernetičkim prijevarama i razmislimo li prije nego što kliknemo, možemo jednostavno ograničiti rizike. Europski mjesec kibernetičke sigurnosti pruža nam priliku za izravnu suradnju s građanima, poduzećima i organizacijama EU-a kako bismo ih informirali o kibernetičkim prijetnjama, nadogradili to znanje i zajedno unaprijedili kibernetičku sigurnost u svim područjima.

Više informacija o kampanji  Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti građani mogu pronaći na adresi  cybersecuritymonth.eu. Na njima svaka država članica Unije koja sudjeluje ima posebnu internetsku stranicu s ažuriranim informacijama na svojem jeziku. Korisnici ondje mogu pronaći savjete na 23 jezika, promotivne materijale, kvizove, poveznice na događanja itd. Na internetskim stranicama Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti nalazi se i interaktivna karta na kojoj posjetitelji mogu pronaći aktivnosti u kojima žele sudjelovati.

Više informacija o sadržajima nacionalnog dijela kampanje možete zatražiti na ecsm@cert[.]hr i press@carnet[.]hr

„Kibernetička sigurnost je zajednička odgovornost” – „Razmislite prije nego što kliknete!”

Pridružite se kampanji na Twitteru @CyberSecMonth ključnim riječima #CyberSecMonth i #ThinkB4UClick te na Facebooku @CyberSecMonthEU.

             

Više informacija o Europskom mjesecu kibernetičke sigurnosti možete naći na adresi cybersecuritymonth.eu.

                     

Top
More in Novosti
Pokažite svoje znanje na CTF natjecanju HACKNITE.hr!

Prijavite se na natjecanje "Hacknite"! Pokažite svoje znanje i vještine na polju kibernetičke sigurnosti u dvodnevnom CTF natjecanju namijenjenom srednjoškolskim...

Close