You are here
Home > Novosti > Europol oformio skupinu čiji će primarni zadatak biti borba protiv zlonamjernih korisnika Dark Weba

Europol oformio skupinu čiji će primarni zadatak biti borba protiv zlonamjernih korisnika Dark Weba

Datum objave novosti2018-06-01

Europol je ovaj tjedan najavio formiranje posebne “Dark Web” skupine čija će zadaća biti istraga te uklanjanje internetskih “crnih” tržišta diljem cijele Europske unije uz pomoć ostalih nadležnih službi i partnera. Prema izjavi za novinare, Europol će skupinu smatrati odgovornom za dijeljenje informacija, pružanje operativne podrške i ekspertize, razvijanje alata, taktika i tehnika, organiziranje edukacija te inicijativa za jačanje kadra, ali i za uspostavu programa podizanja svijesti važnosti kibernetičke sigurnosti.

 

Najava je stigla nakon završetka skupa koji je održan 29. svibnja u sjedištu Europola u Hagu na kojem su prisustvovali predstavnici nadležnih službi 28 zemalja članica Europske unije. Na skupu se posebna pažnja posvetila kriminalu na Dark Webu te pristupu koji nadležne službe imaju prema incidentima ovog tipa kao što su bili incidenti vezani uz mrežne trgovine AlphaBay i Hansa.

 

Ivaylo Spiridonov, nadležan za borbu protiv organiziranog kriminala u Bugarskoj, je u ime Vijeća Europske unije na svom uvodnom izlaganju istaknuo kako se ovakvim okupljanjima želi dodatno pojačati sposobnost nadležnih službi kako bi pronašle održiva rješenja i stvoriti temelj za koordinirani pristup u obrani protiv zlonamjernih korisnika Dark Weba.

 

Catherine De Bolle, izvršna direktorica novonastale skupine kazala je kako će temeljni zadatak ove “Dark Web” skupine biti pružanje operativne i tehničke podrške zemljama članicama Europske unije.

Top
More in Novosti
Deset najčešćih vrsta phishing napada

Phishing je jedan od najčešćih načina kojim napadači kradu osobne i povjerljive podatke. Koristeći socijalni inženjering i zavaravanje, napadači pokušavaju...

Close