You are here
Home > Novosti > Zlonamjerne cyber usluge sve popularnije

Zlonamjerne cyber usluge sve popularnije

Broj cybernapada i prijetnji u stalnom je rastu prema istraživanju koje je provela sigurnosna tvrtka Positive Technologies. Broj značajnih incidenata se u prvom kvartalu 2018. godine povećao za 32% u odnosu na isto razdoblje 2017. godine. Istraživanjem je ustanovljeno kako se dio zasluga za povećanje može pripisati i sve većem broju servisa koji nudi gotovi zlonamjerni sadržaj.

 

Positive Technologies je analizirala 25 različitih dark web stranica kako bi ustanovila koja je prosječna cijena za pojedine usluge, od jednostavnog do veoma složenog napada. Udaljeni pristupi računalima na pojedinim stranicama prodaju se za 10 američkih dolara, a korisnici su sve upoznatiji sa zlonamjernim aktivnostima te uslugama koje ih nude. Jeftine usluge ne uključuju samo udaljeni pristup računalu već i niz drugih.

 

Positive Technologies navodi neke od usluga te njihovu cijenu:

 

  • Kompromitacija elektroničke pošte: 40 USD
  • DDoS napad: 50 USD
  • Kompromitacija web sjedišta: 150 USD
  • Krađa bankovnih podataka: 270 USD
  • Zaraza uređaja miner trojancem: 300 USD
  • Zaraza uređaja zlonamjernim ransomware trojancem: 750 USD
  • Krađa s bankomata: 1500 USD
  • Usmjereni napad: 4500 USD

 

Počevši od 40 američkih dolara, hakeri mogu upasti u pretince elektroničke pošte poslovnih korisnika i ukrasti povjerljive podatke. Ono što dodatno zabrinjava jest činjenica kako sa sve jeftinijim uslugama, poslovni korisnici prestaju biti jedine žrtve ovakvih napada. Više od 71% malih poduzetnika nije spremno za kibernetičke rizike što predstavlja velik problem ako na umu imamo padajuće cijene zlonamjernih usluga. Velike tvrtke također nisu sigurne zato što napadači mogu koristiti više različitih usluga tijekom napada. Međutim, čak i s jeftinijim uslugama, napadači mogu napraviti značajnu štetu velikim tvrtkama.

Top
More in Novosti
Donesen Zakon o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga

Hrvatski sabor je na sjednici održanoj 6. srpnja 2018. donio Zakon o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih...

Close