You are here
Home > Baza znanja > Brošure > Sigurnost bežičnih mreža

Sigurnost bežičnih mreža

Svijet je danas nezamisliv bez bežičnih mreža. Koriste se za spajanje mobilnih uređaja i računala na internet i praktički omogućuju stalnu povezanost gdje god se nalazili. Čim se povežete na neku bežičnu („WiFi“) mrežu u kafiću, zračnoj luci, negdje na otvorenom ili doma, dobijete trenutačni pristup globalnoj mreži. Trend je da gradovi, odnosno lokalne zajednice i sl., grade svoje bežične mreže kako bi posjetitelji imali pristup internetu. Svim tim mrežama je zajedničko da za komunikaciju putem zraka (radio valovima) koriste protokol IEEE 802.11.

 

Međutim, postoje ozbiljni sigurnosni rizici prilikom korištenja takvih mreža. Za krajnje korisnike to znači da spajanjem na nesigurnu mrežu ili mrežu koju kontroliraju zlonamjerni hakeri (“crackeri”), mogu odati svoje povjerljive podatke neželjenim osobama. U tom slučaju netko može presresti i špijunirati internetski promet korisnika te tako doći do informacija kao što su lozinke za pristup web servisima i dr.

 

Također, većina kućanstava posjeduje usmjerivač s bežičnim modulom koji putem radio valova omogućuje spajanje vaših prijenosnih računala, pametnih mobitela, pametnih televizija i ostalih uređaja na internet. Naravno, sve to putem usmjeritelja kojeg kupac dobije od komercijalnog davatelja internet usluge (ISP-a). Jedna od očitih prednosti bežičnog spajanja je da nije potrebna vezanost kabelom za jedno mjesto. Problem je što se valovi, pomoću kojih se prenose podaci, šire u svim smjerovima te pokrivaju šire područje.

 

Svatko u dometu vaše bežične mreže može se pokušati spojiti na nju i u slučaju da mu to pođe za rukom, može izvršiti razne zlonamjerne radnje. Usmjerivač je potrebno podesiti prema današnjim sigurnosnim standardima kako bi onemogućili zlonamjerne korisnike da koristeći taj pristup internetu ugrožavaju sigurnost ostalih internet korisnika, uključujući onih koji su spojeni na isti uređaj.

 

Ova brošura daje smjernice korisnicima, ali i vlasnicima uređaja koji omogućuju bežično spajanje na njih, kako ispravno podesiti svoje uređaje kako bi zaštitili sebe, odnosno korisnike koji se spajaju na njihovu bežičnu mrežu (infrastrukturu).

 

Top
More in Brošure
Sigurnije na internetu

Brošura "Sigurnije na internetu" je vodič za računalne laike koji pomaže prepoznati opasnosti i aktivno se zaštititi. Pokriva najpopularnije usluge,...

Close