You are here
Home > Novosti > Kineski haker našao ranjivost u bankomatima!

Kineski haker našao ranjivost u bankomatima!

Izvor: futurism.com
Datum objave novosti2019-02-07

Programer u jednoj kineskoj banci otkrio je ranjivost u sustavu koja mu je omogućavala da, tijekom jedne godine, putem bankomata izvuče oko milijun dolara.

 

Ova je vijest objavljena u hongkonškim novinama South China Morning Post, a u njoj piše kako se programer u Huaxia banci pokušao opravdati tvrdeći kako je samo istraživao sigurnosni sustav . U banci su takvo objašnjenje prihvatili, međutim, policija nije bila toliko blagonaklona te je on sada na putu za zatvor.

 

Programer Qin Qisheng je otkrio ranjivost u kodu bankomata koja mu je onemogućavala da bilježi transakcije koje su se odvijale oko ponoći. Qin je potom napravio skriptu kojom je onemogućio sustavu da šalje upozorenja kada podiže novac te je tako napravio 1 358 kasnonoćnih transakcija.

 

Nakon što su ga uhvatili, branio se govoreći kako je samo istraživao ranjivosti u sustavu što nije bilo dovoljno za policiju. Predstavnik banke je tijekom sudskog procesa rekao kako je Qin kazao da je iskorištavanje ove ranjivosti veoma složeno te da je mislio da ju banka neće shvatiti ozbiljno čak i ako ju prijavi.

 

Iako je banka povjerovala Qinovom objašnjenu, sud ga je osudio na nešto više od 10 godina zatvora u prosincu prošle godine.

Top
More in Novosti
PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #43

26. siječnja 2019. godine   Nova inačica ransomwarea Scarab Sigurnosni stručnjak Amgad.M otkrio je novu inačicu ransomwarea Scarab koja dodaje...

Close