You are here
Home > Novosti > Europol je ugasio Wall Street Market i Silkkitie

Europol je ugasio Wall Street Market i Silkkitie

Datum objave novosti2019-05-03

Europol je objavio da je ugasio dvije popularne trgovine na dark web-u, Wall Street Market i Silkkitie (poznata još i kao Valhalla). Gašenje je dio simultane globalne operacije usmjerene protiv internetskih Dark web stranica putem kojih se trguje drogom, ukradenim kreditnim karticama, zlonamjernim sadržajem i sličnim protuzakonitim dobrima.

 

Policija je u zapadnoj Njemačkoj uhitila troje ljudi koji su navodno upravljali stranicom Wall Street Market, drugom najvećom internetskom Dark web trgovinom koja je imala više od milijun korisnika i 5 400 prodavača.

 

Uz navedeno, operacija je uključivala i Europol, nizozemsku policiju te FBI, a u sklopu nje su uhićena i dva značajna dobavljača droge u Los Angelesu.

 

Prema Europolu, policija je zaplijenila računala korištena za održavanje stranice, uz više od pola milijuna eura u gotovini, milijun eura u kriptovalutama te niz luksuznih automobila te ostalih dokaza.

 

U objavi za novinare, Europol navodi kako su finske vlasti ugasile Silkkitie ranije ove godine. Silkkitie je pokrenut 2013. godine i od tada je jedna od najpoznatijih Tor stranica za trgovinu.

 

Prema izvještajima, finska je policija zaplijenila značajnu količinu kriptovaluta u sklopu istrage stranice Silkkitie.

 

Što se tiče stranice Wall Street Market, objava za novinare prenosi su administratori stranice navodno proveli “exit scam” prošlog mjeseca nakon što su svu vrijednost u kriptovalutama, oko 11 milijuna eura, smjestili na svoje račune. Međutim, nadležne službe su ih uhitile te se terete za više različitih kriminalnih radnji.

Top
More in Novosti
Curenje podataka iz njemačke informatičke tvrtke CITYCOMP je pogodilo i velike tvrtke

Prema navodima iz same tvrtke, njemačka informatička tvrtka CITYCOMP žrtva je curenja podataka i to nakon što su odbili platiti...

Close