You are here
Home > Novosti > Iscurili podaci o tajnim projektima ruskog FSB-a!

Iscurili podaci o tajnim projektima ruskog FSB-a!

Tvrtka koja surađuje sa Saveznom sigurnosnom službom Ruske Federacije (FSB) je bila žrtva hakerskog napada u sklopu kojega su objavljene informacije o tajnim projektima koji su razvijani za ovu sigurnosnu službu.

 

Među objavljenim podacima posebno se ističu projekti kojima se želi otkriti identitet korisnika Tor mreže, prikupljati podatke o korisnicima društvenih mreža, ali nastojanja da se ruski dio interneta odvoji od ostatka svijeta.

 

Prema navodima, tvrtku Sytech je 13. srpnja napala hakerska skupina 0v1ru$ koja je u sklopu napada na službene stranice tvrtke postavila sliku “Yoba-face”, a presliku ekrana je objavila putem svojeg profila na društvenoj mreži Twitter.

 

BBC Russia navodi kako je u sklopu napada ukradeno gotovo 7,5 TB podataka koji otkrivaju informacije o nizu tajnih projekata koje je za potrebe FSB-a razvijala tvrtka Sytech.

 

Kako bi dokazali da su ostvarili pristup poslužiteljima, 0v1ru$ je objavio slike koje pokazuju interni dio Sytechovih stranica te popis korisnika.

 

Ukradeni podaci su potom proslijeđeni hakerskoj skupini DigitalRevolution koja ih je poslala ruskim medijima. DigitalRevolution je otprije poznat medijima, ponajviše zbog incidenta u kojem je ova hakerska skupina napala istraživački institut “Kvant” 2018. godine.

 

Medijska kuća BBC Russia je iz dostupnih podataka izdvojila one koji govore o nizu projekata, a informacije o najznačajnijima se nalaze u nastavku:

 

  • Mentor – projekt razvijanja sustava za praćenje elektroničke pošte te prikupljanje informacija iz poruka.
  • Nadezhda – projekt vizualiziranja povezanosti Rusije s ostatkom svijeta kojim se željelo odrediti što spada pod suverenu upravu Rusije u svrhu izoliranja ruske mreže od svijeta.
  • Nautilus – projekt razvijanja sustava za prikupljanje informacija o korisnicima društvenih mreža Facebook, LinkedIn i MySpace.
  • Nautilus-S – projekt razvijanja alata za otkrivanja identiteta korisnika Tor mreže.
  • Reward – projekt razvijanja alata za penetraciju peer-2-peer mreža kao što su BitTorrent, Jabber, OpenFT i ED2K.
Top
More in Novosti
Izraelska tvrtka navodno može doći do privatnih podataka pohranjenih u oblaku!

NSO grupa ponovno dolazi u središte pozornosti zbog tvrdnji kako mogu ostvariti pristup servisima za pohranjivanje podatka u oblaku tehnoloških...

Close