You are here
Home > Novosti > Google gasi Google+

Google gasi Google+

Datum objave novosti2018-10-08

Google gasi Google+, svoju društvenu mrežu koja je svjetlo dana ugledala 2011. godine, ali nikada nije ni približno dosegla broj korisnika drugih društvenih mreža.

 

Google je odluku o gašenju ove mreže objavio u isto vrijeme kada je i u Wall Street Journalu objavljen članak o ranjivosti u ovoj mreži koja je omogućavala vanjskim razvojnim programerima pristup do povjerljivih podataka korisnika.

 

Prema napisanom u članku, Google je za ranjivost znao još u ožujku ove godine, međutim, odlučeno je da će ju zakrpati u tajnosti.

 

Ranjivost je prvi put pronađena tijekom sigurnosnih testiranja koja su provođena u ožujku. Međutim, zbog straha bi kako skandal s tvrtkom Cambridge Analytica koji je tresao Facebook mogao zahvatiti i Google, odlučeno je kako će ranjivost ostati tajna.

 

Međutim, činjenice pokazuju kako je od početka 2015. pa sve do ožujka 2018, godine, 438 vanjskih razvojnih programera imalo pristup profilima više od pola milijun korisnika društvene mreže Google+. Razvojnim je programerima putem ove ranjivosti omogućen pristup do punog imena i prezimena korisnika, adresa elektroničke pošte, roda, slika profila, poslovnih odnosa, lokacije te datuma rođenja.

 

Google je u svojoj izjavi napomenuo kako nisu pronađeni dokazi o tome da je ranjivost korištena za pribavljanje podataka te kako ni jedan profil nije kompromitiran.

 

Sagledamo li činjenicu kako 90% korisničkih sesija traje manje od 5 sekundi, može se zaključiti kako je društvena mreža Google+ veoma nepopularna te ne čudi što ju je ovaj tehnološki div odlučio ukinuti.

 

Ova novost je tek jedna u niz novosti o visokoprofilnim sigurnosnim skandalima koji tresu Silikonsku dolinu, a koji su vezani uz Facebook te ostale tehnološke divove.

Top
More in Novosti
Pregled tjednih novosti o zlonamjernom ransomware sadržaju #25

22. rujna 2018. godine   Otkriven ransomware Qinynore Sigurnosni stručnjak Karsten Hahn otkrio je novu inačicu ransomwarea Hiddentear naziva Qinynore....

Close