You are here
Home > Novosti > Provedena vježba “Kibernetički štit 2019”

Provedena vježba “Kibernetički štit 2019”

Izvor: cert.hr
Datum objave novosti2019-03-28

U organizaciji Samostalnog sektora za informacijske i komunikacijske sustave MORH-a te Glavne planske skupine 27. ožujka 2019. godine održana je vježba Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti pod nazivom „Kibernetički štit 2019“ u kojoj je CARNET sudjelovao u ulozi igrača.

 

Vježba je okupila članove Koordinacije na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem, a u ulozi promatrača nazočili su i predstavnici drugih institucija.

 

Kibernetički štit 2019 je simulacijska vježba temeljena na scenariju kibernetičkog napada u kojoj su ključni donositelji odluka na nacionalnoj razini okupljeni u Koordinaciji za sustav domovinske sigurnosti imali mogućnost provjeriti funkcioniranje sustava upravljanja u kriznim situacijama.

 

U odnosu na “Kibernetički štit 2018”, ovogodišnja vježba je pokazala kako su, zahvaljujući novom Zakonu o kibernetičkoj sigurnosti, uspostavljene značajne mjere kibernetičke sigurnosti te su prepoznati operatori ključnih usluga, kriteriji za utvrđivanje incidenta koji ima znatan učinak, obveze nadležnih tijela, postupak rješavanja incidenta koji ima znatan učinak te naposljetku i postupak izvješćivanja.

 

Glavni cilj ovogodišnje vježbe bio je podizanje svijesti o kibernetičkoj sigurnosti s posebnim naglaskom na operatore ključnih usluga, davatelje digitalnih usluga, nadležna sektorska tijela te jedinstvenu nacionalnu kontaktnu točku i tijela nadležna za prevenciju i zaštitu od incidenata.

 

Više možete pročitati na stranicama Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Top
More in Novosti
PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #50

16. ožujka 2019. godine   Nova inačica ransomwarea Snatch Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novu inačicu ransomwarea Snatch koja...

Close