You are here
Home > Novosti > Netko je hakirao 50 000 pisača kako bi promovirao YouTube kanal PewDiePiea!

Netko je hakirao 50 000 pisača kako bi promovirao YouTube kanal PewDiePiea!

Datum objave novosti2018-11-30

Rat za “YouTube kanal s najviše pretplatnika” između korisnika T-Series i PewDiePie je upravo postao mnogo zanimljiviji nakon što je nepoznati haker ostvario pristup do 50 000 s internetom povezanih pisača te ispisao poruke u kojima traži primaoce da se pretplate na PewDiePieov YouTube kanal.

 

PewDiePie, čije je pravo ime Felix Kjellberg, je poznati švedski YouTuber koji se proslavio komentirajući video igre, a od 2013. godine drži titulu vlasnika kanala s najviše pretplatnika.

 

Međutim, kanal pod vlasništvom Bollywoodske izdavačke kuće T-Series posljednih mu mjeseci ozbiljno prijeti i trenutno oba kanala imaju oko 73 milijuna pretplatnika.

 

Kako ne bi izgubio titulu, PewDiePie je pokrenuo kampanju u sklopu koje je jedan od njegovih obožavatelja, na Twitteru poznat kao “TheHackerGiraffe”, odlučio stvar uzeti u svoje ruke.

 

TheHackerGiraffe je pretražio internet kako bi pronašao ranjive pisače s otvorenim portom 9100 koristeći Shodan te je putem njih slao sljedeće poruke:

 

“PewDiePie is in trouble, and he needs your help to defeat T-Series!”

 

“PewDiePie, the currently most subscribed to channel on YouTube, is at stake of losing his position as the number one position by an Indian company called T-Series that simply uploads videos of Bollywood trailers and campaigns.”

 

U nastavku teksta stoji kako bi primaoci poruke trebali otkazati pretplatu kanalu izdavačke kuće T-Series te se pretplatiti na PewDiePiev kanal.

 

Haker je koristio open-source rješenje kako bi ostvario pristup pisačima nazvano “Printer Exploitation Toolkit (PRET)”, a koje je osmišljeno kao pomoć prilikom otkrivanja ranjivosti pisača.

 

Iako ovakva kampanja djeluje kao zgodan trik kojim se može podići svijest o važnosti kibernetičke sigurnosti, sigurnosni stručnjaci nikako ne podržavaju sudjelovanje u sličnim kampanjama.

 

Trenutno je razlika između broja pretplatnika oba kanala veoma malena tako da dvoboj ova dva kanala još ni približno nije završen. Ostaje za vidjeti tko će pobijediti i je li potez s pisačima PewDiePieu donio odlučujuću prednost!

Top
More in Novosti
NATO vježba “Cyber Coalition 2018”

Odjel za Nacionalni CERT, Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET,  sudjelovao je u jedanaestoj po redu NATO vježbi zaštite...

Close