You are here
Home > Novosti > RedShell prikuplja podatke o korisnicima koji kupuju igre!

RedShell prikuplja podatke o korisnicima koji kupuju igre!

Datum objave novosti2018-06-17

Više je razvojnih studija objavilo kako planira ukinuti podršku za aplikaciju koja prikuplja podatke o igračima. Odluka je donesena nakon što je više korisnika na društvenoj mreži Reddit i platformi Steam izrazilo negodovanje zbog ubacivanja sporne aplikacije u nedavne nadogradnje igara.

 

U srži problema nalazi se RedShell, analitička aplikacija koju je razvila tvrtka Innervate, Inc. te ju ponudila razvojnim studijima koji stoje iza popularnih igara.

 

Studiji su aplikaciju ugrađivali u svoje igre te pokretali programe koji su svakom korisniku nudili krojene marketinške poruke putem kojih su mogli kupiti druge igre. U slučaju kupnje, aplikacija je slala razvojnim studijima povratnu informaciju o novom preuzimanju.

 

Međutim, korisnici su se u više slučajeva žalili kako, uz informacije o izvoru nove kupnje, aplikacija stvara profil svakog igrača te uz njega veže informacije o aktivnostima i komponentama računala.

 

Nadalje, mnogi razvojni studiji nisu svoje korisnike obavijestili o tome kako je aplikacija postala dio njihovih igara. No i oni koji jesu obavijestili korisnike postavili su opciju da se aplikaciju pri instalaciji onemogući umjesto da ju se omogući što nije u skladu s većinom zakona o privatnosti.

 

Protekla dva tjedna, nezadovoljni korisnici su trošili svoje vrijeme pretražujući datoteke igara kako bi pronašli tragove prisutnosti aplikacije i pozadinskih procesa te prijavljujući iste razvojnim studijima putem online foruma, društvene mreže Reddit, platforme Steam i službenih internetskih stranica.

 

Nakon zajedničkih napora zajednice korisnika, mnogi su razvojni studiji odgovorili na kritike te uklonili ili se obavezali kako će ukloniti aplikaciju RedShell iz njihovih proizvoda.

 

Popis igara te status aplikacije možete provjeriti ovdje.

Top
More in Novosti
Objavljena “Nacionalna taksonomija računalno-sigurnosnih incidenata”

Izrađena je "Nacionalna taksonomija računalno-sigurnosnih incidenata" nastala temeljem Akcijskog plana za provedbu Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti, a u okviru provedbe...

Close