You are here
Home > Novosti > PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #13

PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #13

30. lipnja 2018. godine

 

Ažuriran članak o ransomwareu KongOuroboros

Sigurnosni stručnjak Amigo-A dodao je nove informacije u članak o ransomwareu KingOuroboros.

 

 

 

Otkriven ransomware Whoopsie

MalwareHunterTeam otkrio je novi ransomware Whoopsie.

 

 

 

2. srpnja 2018. godine

 

Ransomware Nozelesn navodno koristi neželjenu poštu kako bi ciljao poljske korisnike

Kampanja distribucije novog ransomwarea nazvanog Nozelesn trenutno je u tijeku te cilja Poljsku. Kampanja je započela 1. srpnja, već se javljaju žrtve na BleepingComputer forumu te je primijećen niz slučajeva na servisu ID Ransomware.

 

 

 

Otkriven ransomware RaRansomware

Sigurnosni stručnjak Karsten Hahn otkrio je ransomware RaRansomware koji na računalu korisnika ostavlja datoteku s uputama za otkupninu naziva RaRansomware – Recovery Instructions.html. Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie otkrio je uzorak ovog ransomwarea koji dodaje nastavak .KUAJW šifriranim datotekama.

 

 

Nova inačica ransomwarea Scarab nazvana Red

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie primijetio je novu inačicu ransomwarea Scarab koja je postavljena na servis ID Ransomware, koristi nastavak .red te ostavlja datoteku s uputama za otkupninu naziva HOW TO RECOVER ENCRYPTED FILES.TXT.

 

Otkriven ransomware Gollum

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie primijetio je novi ransomware nazvan Gollum učitan na servis ID Ransomware koji koristi datoteku s uputama za otkupninu naziva  ransom_pay.html.

 

 

Ransomware Boris

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie otkrio je novu inačicu ransomwarea HiddenTear koja dodaje niz znakova  [decode77@sfletter.com].boris na kraj šifriranih datoteka te ostavlja poruku s uputama za otkupninu naziva README.txt.

 

 

3. srpnja 2018. godine

 

Izdan je ransomware GandCrab V4 s novim nastavkom .KRAB

Pretprošlog vikenda izdan je ransomware GandCrab V4 s brojnim izmjenama. Ove izmjene uključuju drugi algoritam za šifriranje, novi nastavak .KRAB, novo ime za datoteku s uputama za otkupninu te novu Tor stranicu za plaćanje.

 

 

Ransomware Brotherhood

MalwareHunterTeam pronašao je ransomware The Brotherhood koji dodaje nastavak .ransomcrypt šifriranim datotekama te koristi datoteku s uputama za otkupninu naziva RansomNote.jpg. Ovaj ransomware je najvjerojatnije još uvijek u razvoju jer koristi uvijek isti ključ za šifriranje te šifrira samo direktorij Documents.

 

 

Nova inačica ransomwarea JigSaw nazvana Choda

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie otkrio je novu inačicu korejskog ransomwarea JigSaw koji dodaje nastavak .choda šifriranim datotekama.

 

4. srpnja 2018. godine

 

Pronađen uzorak ransomwarea NotAHero/KyMERA

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je ispravni uzorak ransomwarea NotAHero/KyMERA koji dodaje niz znakova locked.zip šifriranim datotekama. Šifrirane datoteke i dalje je moguće besplatno dešifrirati.

 

 

5. srpnja 2018. godine

 

Novi ransomware koji cilja Bjelorusiju

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novi ransomware postavljen na servis ID Ransomware koji dodaje nastavak +superuser111@0nl1ne.at šifriranim datotekama, koristi datoteku s uputama za otkupninu naziva INSTRUCTIONX.txt te se čini da cilja korisnike u Bjelorusiji.

 

Otkriven ransomware Meduza

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novi ransomware postavljen na servis ID Ransomware koji dodaje nastavak [btc2018@tutanota.de].meduza šifriranim datotekama.

 

Ransomware Magniber cilja više azijskih zemalja

MalwareHunterTeam primijetio je kako ransomware Magniber osim Južne Koreje cilja i druge azijske zemlje.

 

Nova inačica ransomwarea JigSaw nazvana Coder007

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie otkrio je novi inačicu ransomwarea JigSaw koja dodaje nastavak .coder007@protonmail.com šifriranim datotekama.

 

6. srpnja 2018. godine

 

Otkriven ransomware Shrug

MalwareHunterTeam otkrio je novi ransomware nazvan Shrug koji dodaje nastavak .SHRUG šifriranim datotekama. Ransomware koristi komične upute o otkupnini.

 

 

Ransomware Rakhni dodaje dio za rudarenje kriptovaluta

Kaspersky Lab otkrio je novu inačicu starog ransomwarea Rakhni koji je još uvijek aktivan, no nova inačica pregledava korisnikov sustav te odlučuje između pokretanja ransomwarea i instaliranja programa za rudarenje kriptovaluta.

 

Moguća nova inačica ransomwarea Everbe

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie možda je otkrio novu inačicu ransomwarea Everbe koja koristi nastavak [eV3rbe@rape.lol].eV3rbe.

 

Pronađen ransomware 24H

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie otkrio je ransomware učitan na servis ID Ransomware koji koristi nastavak .24H te na računalo korisnika dodaje datoteku s uputama za otkupninu naziva ReadME-24H.txt.

 

Ažuriran ransomware KingOuroboros 

Sigurnosni stručnjak Amigo-A pronašao je novu inačicu ransomwarea KingOuroboros. Njegov članak je ažuriran.

 

Top
More in Novosti
Trojanac koji bira: šifriranje datoteka ili rudarenje kriptovaluta

Novi trojanac, koji je jedan u nizu inačica zlonamjernog softvera iz skupine Rakhni, posjeduje sposobnost biranja načina na koji će djelovati...

Close