You are here
Home > Novosti > Pregled tjednih novosti o zlonamjernom ransomware sadržaju #24

Pregled tjednih novosti o zlonamjernom ransomware sadržaju #24

15. rujna 2018. godine

 

Nova inačica ransomwarea Dharma naziva Brrr

Nova inačica ransomwarea Dharma izdana je ovaj tjedan te dodaje nastavak .brrr šifriranim datotekama. Ovu inačicu otkrio je Jakub Kroustek koji je na društvenoj mreži Twitter objavio poveznicu na uzorak ransomwarea na servisu VirusTotal.

 

 

16. rujna 2018. godine

 

Ransomware napad zacrnio je zaslone na bristolskoj zračnoj luci

„Zasloni za informacije o letu bili su zacrnjeni ovaj tjedan u zračnoj luci u Bristolu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Službenici zračne luke su za incident okrivili zarazu ransomwareom koja je pogodila računala koja upravljaju TV zaslonima s informacijama o dolaznim i odlaznim letovima.“

 

17. rujna 2018. godine

 

Novi ransomware IT.Books

MalwareHunterTeam otkrio je novu inačicu ransomwarea HiddenTear naziva IT.Books koja izgleda kao ransomware Jigsaw. Na računalu ostavlja datoteku s uputama za otkupninu naziva READ__IT.txt i koristi nastavak  .f*cked. Za necenzuriran nastavak potrebno je posjetiti društvenu mrežu Twitter.

 

 

Nova inačica ransomwarea Everbe 2.0

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie otkrio je novu inačicu ransomwarea Everbe 2.0 koja dodaje nastavak .[<adresa e-pošte>].NOT_OPEN te ostavlja datoteku s uputama za otkupninu naziva !_HOW_RECOVERY_FILES_!.txt.

 

Nova inačica ransomwarea Matrix

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novu inačicu ransomwarea Matrix koja datoteke preimenuje po uzorku [che808@protonmail.com].<nasumičan niz znakova>-<nasumičan niz znakova>.CHE808. Michael je također pronašao drugu inačicu koja datotekama mijenja naziv po uzorku [KOK08@QQ.COM].<nasumičan niz znakova>-<nasumičan niz znakova>.CHE08.

 

18. rujna 2018. godine

 

Zlonamjerni softver Xbash briše baze podataka na operacijskom sustavu Linux, a rudari kriptovalute na operacijskom sustavu Windows

Ono što mnogi smatraju alatom iz snova za kiberkriminalce sada je stvarnost te progoni Window i Linux poslužitelje: botnet koji ima sposobnost samostalnog širenja te kombinira rudarenje kriptovaluta i ransomware funkcionalnosti.

 

 

Baza podataka s 11 milijuna zapisa e-pošte nezaštićena

U ponedjeljak je na internetu otkrivena ogromna, nezaštićena baza podataka koja sadrži 11 milijuna zapisa koji uključuju osobne podatke.

 

 

Osobni podaci nisu izgubljeni u ransomware napadu, prema VON Canada

CBC je izvijestio da „VON Canada uvjerava klijente i osoblje da su njihove informacije sigurne nakon što je organizacija za njegu bila meta napada ranije ovaj mjesec.“

 

19. rujna 2018. godine

 

Allscripts je podnio zahtjev za odbacivanjem tužbe vezane za ransomware

Korisnici su tužili Allscripts za prekid rada koji je uzrokovao ransomware SamSam. Allscripts je sada podnio zahtjev za odbacivanje kako bi tužba bila odbačena.

 

Moguća nova inačica ransomwarea Dcrtr

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie primijetio je moguću novu inačicu ransomwarea Dcrtr koja dodaje nastavak [<adresa e-pošte>].parrotb šifriranim datotekama te ostavlja datoteku s uputama za otkupninu naziva ReadMe_Decryptor.txt.

 

Nova inačica ransomwarea Scarab

Sigurnosni stručnjak Amigo-A otkrio je novu inačicu ransomwarea Scarab koja dodaje nastavak .skype šifriranim datotekama te ostavlja datoteku s uputama za otkupninu naziva HOW TO RECOVER ENCRYPTED FILES.TXT.

 

21. rujna 2018. godine

 

Rumunjka priznala umiješanost u hakerski napad na računala policije Washington D.C.-a

Rumunjka je u četvrtak priznala sudjelovanje u distribuciji ransomwarea koja je rezultirala onesposobljavanjem računala koja koristi policija Washington D.C.-a za nadzor.

 

Ovaj tjedan izdane su inačice ransomwarea Dharma nazvane Gamma, Bkp i & Monro

Ovaj tjedan sigurnosni stručnjak Jakub Kroustek pronašao je tri nove inačice ransomwarea Dharma koje dodaju .Gama, .Bkp i & .Monro nastavke šifriranim datotekama.

 

 

Počeo je izazov NASA Codebreaker

Izazov NASA Codebreaker počeo je danas i ove godine ima temu koja se vrti oko ransomwarea.

 

 

Škotska pivovara opravlja se od ransomware napada

U članku koji je John Leyden napisao za TheRegister piše:

„Osoblje pivovare Arran bilo je odvojeno od svojih računalnih sustava ovaj tjedan nakon ransomware napada.

Napad na škotsku pivnicu na otoku Isle of Arran čini se kao ciljani napad. Prije ove zaraze, oglasi za već popunjeno mjesto u pivnici stavljeni su na web stranice za regrutiranje po cijelom svijetu. To je rezultiralo pristizanjem velikog broja životopisa.“

Top
More in Novosti
Otkriven novi napad koji rezultira rušenjem Mozilla Firefoxa

Kreiran je novi napad koji može srušiti ili zamrznuti rad Mozilla Firefox desktop pretraživača ako se posjeti web stranica koja...

Close