You are here
Home > Novosti > PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #36

PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #36

8. prosinca 2018. godine

 

Seksualna iznuda elektroničkom poštom sada vodi do ransomwarea i trojanskih konja koji kradu informacije

Seksualna iznuda elektroničkom poštom bila je izrazito uspješan način generiranja novaca za kriminalce. Novi trend seksualnih iznuda napredovao je te sada prevarom navodi žrtve na instalaciju trojanskog konja za krađu informacija Azorult koji zatim preuzima i instalira ransomware GandCrab.

 

Otkriven ransomware EQ

Sigurnosni stručnjak GrujaRS otkrio je ransomware nazvan EQ koji ostavlja ucjenjivačku poruku naziva README_BACK_FILES.htm i šifriranim datotekama dodaje nastavak .f**k (cenzurirano). Postoji mogućnost da je ovaj ransomware zapravo inačica ransomwarea GlobeImposter.

 

 

 

9. prosinca 2018. godine

 

Otkrivene nove inačice ransomwarea Gerber

Sigurnosni stručnjak Emmanuel_ADC-Soft otkrio je nove inačice ransomwarea Gerber koje šifriranim datotekama dodaju nastavke .gerber5 i .FJ7QvaR9VUmi.

 

 

 

10. prosinca 2018. godine

 

Nova inačica ransomwarea Dharma naziva Santa

Sigurnosni stručnjak GrujaRS otkrio je novu inačicu ransomwarea Dharma koja šifriranim datotekama dodaje nastavak [newsantaclaus@aol.com].santa.

 

 

 

Nova inačica ransomwarea Scarab naziva Crypto034

Sigurnosni stručnjak GrujaRS otkrio je novu inačicu ransomwarea Scarab koja šifriranim datotekama dodaje nastavak .crypted034 i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva HOW TO RECOVER ENCRYPTED FILES.TXT.

 

 

 

Lov na ransomware Mercury

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie u potrazi je za novim ransomwareom koji šifriranim datotekama dodaje nastavak .Mercury i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva !!!READ_IT!!!.txt.

 

Nova inačica ransomwarea CryptoMix naziva SYS

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie otkrio je inačicu ransomwarea CryptoMix koji preimenuje šifrirane datoteke u „[16 heksadekadskih znamenki velikim slovima].SYS“ i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva _HELP_INSTRUCTION.TXT.

 

 

 

11. prosinca 2018. godine

 

Trojanski konj i ransomware u kampanji koja se lažno predstavlja kao tvrtka InPost

Iz prevedenog članka poljskog CERT-a:

„Posljednjih smo dana pratili kampanju elektroničke pošte u kojoj se pošiljatelji lažno predstavljaju kao kurirska tvrtka InPost. Njihove poruke obavještavaju o isporuci koja je spremna za podizanje u jednom od stroja za pakete. Adresa ormarića i PIN potrebni za podizanje paketa trebale bi biti dostupne nakon preuzimanja datoteke s poveznice istaknute u poruci. Do sada smo otkrili dvije vrste prijetnji koje čekaju korisnike nakon pokretanja preuzetih datoteka. Jedna od njih je trojanski konj koji omogućuje daljinski pristup žrtvinom računalu, dok je drugi softver koji šifrira datoteke – ransomware.“

 

U opticaju lažni ransomware WannaCry

Sigurnosni stručnjak M.Shahpasandi otkrio je lažni ransomware WannaCry koji šifriranim datotekama dodaje nastavak .wannacry i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva Get Back FILES.txt.

 

 

 

Otkriven ransomware Forma

Sigurnosni stručnjak GrujaRS otkrio je poljski ransomware Forma koji šifriranim datotekama dodaje nastavak .locked i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva ODSZYFRFUJ_PLIKI_TERAZ.txt.

 

 

 

12. prosinca 2018. godine

 

Lov na ransomware Djvu u tijeku

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie otkrio je novi ransomware naziva Djvu koji šifriranim datotekama dodaje nastavak .djvu i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva _openme.txt.

 

Brodovi zaraženi ransomwareom, USB zlonamjernim softverom i računalnim crvima

„Primjerice, u incidentu opisanom u izvješću, vlasnik broda prijavio je ne jednu, već dvije zaraze ransomwareom, obje nastale zbog partnera, a ne nužno zbog posade broda.“

 

13. prosinca 2018. godine

 

Nova inačica ransomwarea Scarab naziva Ironhead

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie otkrio je novu inačicu ransomwarea Scarab koja šifriranim datotekama dodaje nastavak .ironhead i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva How to restore encrypted files.txt.

Top
More in Novosti
25 najgorih lozinki u 2018. godini: Otkrivena top lista “prijestupnika” koji su olakšali pristup hakerima (broj jedan je “123456”!)

Milijuni korisnika još uvijek koriste slabe lozinke, koje je lako pogoditi, kako bi zaštitili svoje uređaje Najveći prijestupnik u 2018....

Close