You are here
Home > Novosti > PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #42

PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #42

Datum objave novosti2019-01-25

19. siječnja 2019. godine

 

Nova inačica ransomwarea Dharma naziva AUF

Sigurnosni stručnjak Jakob Kroustek otkrio je novu inačicu ransomwarea Dharma koja dodaje nastavak .AUF šifriranim datotekama.

21. siječnja 2019. godine

 

Organizacije u Sjevernoj Karolini uskoro će možda morati otkriti informacije nakon pretrpljenog ransomware napada

Kao odgovor na ugroze, državni tužilac Sjeverne Karoline Josh Stein i zastupnik Jason Saine predložili su legislativu oblikovanu tako da ojača zakon o zaštiti od krađe identiteta ove savezne države koji je usmjeren na prevenciju i poboljšavanje zaštite potrošača.

 

Nova inačica ransomwarea STOP naziva Rumba je distribuirana kroz crack datoteke

Ransomware STOP intenzivno je distribuiran kroz zadnji mjesec pomoću adware instalacijskih datoteka maskiranih kao crack datoteke. Ova kampanja nastavlja u istom smjeru s novom inačicom objavljenom kroz zadnjih par dana koja dodaje nastavak .rumba imenima šifriranih datoteka. Sigurnosni stručnjak Michael GIllespie također je objavio kako je pronašao inačicu koja koristi nastavak .shadow.

 

 

Alatu StopDecryptor je kroz ažuriranje dodana podrška za offline inačice ransomwarea Djvu

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie je alatu StopDecryptor kroz ažuriranje dodao podršku za novije inačice ransomwarea s nastavkom .djvu.

 

 

22. siječnja 2019. godine

 

Otkrivene nove inačice ransomwarea Dharma

Sigurnosni stručnjak Jakob Kroustek otkrio je još dvije inačice ransomwarea Dharma koje koriste nastavke .USA, .xwx i .best za šifrirane datoteke.

 

Nova inačica ransomwarea Ryuk koristi ime projekta Cryptor 2.0

MalwareHunterTeam pronašao je novu inačicu ransomwarea Ryuk koja koristi interno ime projekta „Cryptor 2.0“.

 

Nova inačica ransomwarea Matrix

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novu inačicu ransomwarea Matrix koja dodaje .GMBN nastavak i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva !README_GMBN!.rtf. Michael je pronašao još jednu inačicu koja koristi nastavak .SPCT.

 

Nova inačica ransomwarea Dharma s nastavkom .heets

Coveware je otkrio novu inačicu ransomwarea Dharma koja dodaje nastavak .heets šifriranim datotekama.

 

23. siječnja 2019. godine

 

Novi ransomware Anatova podržava module za dodatnu funkcionalnost

Nova obitelj ransomwarea zvana Anatova pojavila se na radarima analitičara koji ju vide kao ozbiljnu prijetnju koju su izradili vješti autori koji ju mogu pretvoriti u višenamjenski komad zlonamjernog softvera.

 

 

Nova inačica ransomwarea STOP koristi nastavak .adobe

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novu inačicu ransomwarea STOP koja koristi nastavak .adobe. Taj nastavak je prethodno koristio ransomware Dharma.

 

Nova inačica ransomwarea Hidden Tear naziva BSS

MalwareHunterTeam pronašao je da se netko pod imenom Dennis igra s inačicom ransomwarea Hidden Tear zvanom „Ransomware by BSS“.

 

Novi ransomware zaključao je strojeve za rudarenje Bitcoina u Kini

Otkriveno je kako novi ransomware napada strojeve za rudarenje Bitcoina. U vrijeme pisanja ove obavijesti, najveći broj zaraza prijavljen je u Kini, zemlji gdje se nalazi većina svjetskih farma za rudarenje kriptovaluta.

 

Novi ransomware zvan JSWorm

MalwareHunterTeam pronašao je ransomware zvan JSWorm koji dodaje nastavak .JSWORM i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva JSWORM-DECRYPT.html.

 

 

24. siječnja 2019. godine

 

Pazite se spam poruka koje tvrde da šalju karte za izlaze u slučaju nužde jer one zapravo distribuiraju ransomware GandCrab v5.1

Nova kampanja zlonamjernih spam poruka e-pošte tvrdi da šalje karte za izlaze u slučaju nužde za zgradu primatelja, no zapravo distribuira ransomware GandCrab. Te spam poruke sadrže zlonamjerni Word dokument koji preuzima i instalira zarazu s udaljenog računala.

 

Nova inačica ransomwarea Xorist

Sigurnosni stručnjak Petrovic pronašao je novu inačicu ransomwarea Xorist koja dodaje nastavak .vaca šifriranim datotekama.

 

25. siječnja 2019. godine

 

Novi ransomware zvan Cyspt

MalwareHunterTeam pronašao je novi ransomware zvan Cyspt koji dodaje nastavak .OOFNIK šifriranim datotekama.

 

 

Nova inačica ransomwarea Scarab

Sigurnosni stručnjak Emmanuel_ADC-Soft pronašao je novu inačicu ransomwarea Scarab koja dodaje nastavak .GEFEST i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva HOW TO RECOVER ENCRYPTED FILES.TXT.

 

 

GandCrab nije Ransomware-kao-usluga (eng. Ransomware-as-a-Service, RaaS)

Sigurnosni stručnjak Damian izjavio je kako, prema poruci na forumu stranice Exploit.in, autori koji stoje iza ransomwarea GandCrab niječu da su dio Ransomwarea-kao-usluge (eng. Ransomware-as-a-Service, RaaS).

 

 

Nova inačica ransomwarea

Sigurnosni stručnjak luc4m otkrio je novi, nepoznati ransomware koji dodaje nastavak .locked i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva README-NOW.txt.

 

Top
More in Novosti
ENISA u svom izvještaju prikazuje glavne kibernetičke prijetnje i trendove u 2018. godini

Tijekom 2018. godine slika kibernetičkih prijetnji značajno se promijenila. Najvažnije prijeteće skupine, kao što su kibernetički kriminalci i državno sponzorirani...

Close