You are here
Home > Novosti > PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #63

PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #63

15. lipnja 2019. godine

 

Novi ransomware [Locked]

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie u potrazi je za novim ransomwareom koji dodaje nastavak [LOCKED] i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva UNLOCK INSTRUCTIONS.txt.

 

Nova inačica ransomwarea Dharma naziva Hack

Sigurnosni stručnjak Jakub Kroustek pronašao je novu inačicu ransomwarea Dharma koja dodaje nastavak .HACK šifriranim datotekama.

 

Nova inačica ransomwarea Dharma naziva 0day

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novu inačicu ransomwarea Dharma koja dodaje nastavak .0day šifriranim datotekama.

 

Ažuriran program za dešifriranje ransomwarea STOP Djvu

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie ažurirao je svoj alat za dešifriranje ransomwarea STOP Djvu kako bi podržavao offline ključ za inačicu koja koristi nastavak .vesad.

 

17. lipnja 2019. godine

 

Objavom alata za dešifriranje ransomwarea GandCrab 5.2 završila je priča o zlobnom ransomwareu

Tvrtka Bitdefender, u suradnji s agencijama za provedbu zakona diljem svijeta, objavila je ažuriran alat za dešifriranje ransomwarea GandCrab koji može dešifrirati datoteke šifrirane inačicama 1, 4 i 5 do 5.2

 

 

Nova inačica ransomwarea STOP Djvu naziva Horon

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novu inačicu ransomwarea STOP Djvu koja dodaje nastavak .horon šifriranim datotekama.

 

Nova inačica ransomwarea Major naziva Orion

Sigurnosni stručnjak Amigo-A pronašao je novu inačicu ransomwarea Major koja dodaje nastavak .orion šifriranim datotekama i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva READ_ME.orion.

 

 

18. lipnja 2019. godine

 

Ažuriran alat za dešifriranje ransomwarea WannaCash

Sigurnosni stručnjak Alex Svirid ažurirao je svoj alat za dešifriranje datoteka šifriranih ransomwareom WannaCash kako bi podržavao nove inačice.

 

Novi ransomware Middleman

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie u potrazi je za novim ransomwareom koji dodaje nastavak .middleman2020 i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva !INSTRUCTI0NS!.TXT.

 

Novi ransomware DCRTR naziva Copan

Sigurnosni stručnjak Amigo-A pronašao je novu inačicu ransomwarea DCRTR koja dodaje nastavak .COPAN šifriranim datotekama i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva HOW TO DECRYPT FILES.txt i HOW TO DECRYPT FILES.hta.

 

 

19. lipnja 2019. godine

 

Ransomware Ryuk dodaje funkcionalnost za dodavanje IP adresa i imena računala na crnu listu

Otkrivena je nova inačica ransomwarea Ryuk s funkcionalnosti dodavanja IP adresa i imena računala na crnu listu (engl. blacklisting) kako se ta računala ne bi šifrirala.

 

 

Nova inačica ransomwarea STOP Djvu naziva Neras

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novu inačicu ransomwarea STOP Djvu koja dodaje nastavak .neras šifriranim datotekama.

 

Nova inačica ransomwarea Phobos naziva Adage

Sigurnosni stručnjak M. Shahpasandi pronašao je novu inačicu ransomwarea Phobos koja dodaje nastavak .id[********-****].[helpteam38@protonmail.com].adage šifriranim datotekama.

 

Grad u Floridi platio $600.000 otkupnine ransomware napadačima kako bi povratio svoje podatke

„Gradsko vijeće Riviere Beach u Floridi ovaj tjedan je izglasalo isplatu otkupnine u iznosu od više od $600.000 ransomware kriminalcima kako bi gradski dužnosnici mogli oporaviti podatke zaključane i šifrirane prije više od tri tjedna.“

 

20. lipnja 2019. godine

 

Bankarski trojanski konj DanaBot nadograđen s ‘Non Ransomware‘ modulom

Nova zlonamjerna kampanja širi nadograđenu inačicu trojanskog konja DanaBot koja ima novi ransomware modul korišten za napad potencijalnih meta iz Italije i Poljske putem lažnih poruka e-pošte u kojima se nalazi i zlonamjerni softver. Tvrtka Checkpoint objavila je i alat za dešifriranje ovog ransomwarea.

 

 

Ažuriran program za dešifriranje ransomwarea STOP Djvu

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie ažurirao je svoj alat za dešifriranje ransomwarea STOP Djvu kako bi podržavao offline ključ za inačicu koja koristi nastavak .horon.

 

Nova inačica ransomwarea Ransomnix

Sigurnosni stručnjak Amigo-A pronašao je novu inačicu ransomwarea Ransomnix koja dodaje nastavak .dmo i ostavlja ucjenjivačku poruku HOW_TO_RETURN_FILES.txt.

 

 

21. lipnja 2019. godine

 

Ransomware Sodinokibi širi se putem hakiranih MSP-ova, stranica i spam poruka e-pošte

Nakon što se ransomware GandCrab povukao, distributeri pokušavaju nadoknaditi gubitak korištenjem drugog ransomwarea. To je slučaj i s ransomwareom Sodinokibi, čiji distributeri koriste širok spektar tehnika kako bi proširili ransomware i zaradili proviziju.

 

 

Novi ransomware LooCipher širi se putem spam poruka e-pošte

Otkriven je novi ransomware naziva LooCipher koji se aktivno koristi kako bi zarazio korisnike. Iako nije poznato kao se točno ovaj ransomware širi, na temelju nekoliko pronađenih datoteka pretpostavljamo da je riječ o spam kampanji.

 

 

Nova inačica ransomwarea STOP Djvu naziva Truke

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novu inačicu ransomwarea STOP Djvu koja dodaje nastavak .truke šifriranim datotekama.

 

Novi ransomware Bitch

Sigurnosni stručnjaci iz MalwareHunterTeama pronašli su novi ransomware koji sam sebe naziva „Bitch Ransomware“.

 

Top
More in Novosti
Nova vrsta prevare kruži aplikacijom WhatsApp!

Ruski Cnews je objavio kako su stručnjaci iz tvrtke ESET upozorili korisnike na novu prevaru koja kruži popularnom aplikacijom za...

Close