You are here
Home > Novosti > PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #69

PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #69

Datum objave novosti2019-08-07

27. srpnja 2019. godine

 

Povratak inačice ransomwarea CryptoMix naziva Clop

Sigurnosni stručnjaci iz MalwareHunterTeama primijetili su da se inačica Clop ransomwarea CryptoMix vratila nakon duljeg odsustva.

 

 

Nova inačica ransomwarea Dharma naziva Nqix

Sigurnosni stručnjak Jakub Kroustek pronašao je novu inačicu ransomwarea Dharma koja dodaje nastavak .nqix.

 

Nova inačica ransomwarea Xorist naziva EXE

Sigurnosni stručnjak Amigo-A pronašao je novu inačicu ransomwarea Xorist koja dodaje nastavak .exe i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva HOW-TO-DECRYPT-FILES.HTM.

 

28. srpnja 2019. godine

 

Otkrivena nova inačica ransomwarea MegaCortex

Sigurnosni stručnjak Vitali Kremez pronašao je novu inačicu ransomwarea MegaCortex koja koristi MEGA-F3= oznaku za datoteke.

 

29. srpnja 2019. godine

 

Novi ransomware za Android koristi spam SMS poruke kako bi zarazio žrtve

Nova skupina ransomwarea namijenjenih Android uređajima širi se na nove žrtve slanjem tekstualnih poruka sa zlonamjernom poveznicom svim kontaktima pronađenim na uređaju već zaražene žrtve.

 

 

 

 

Napadači brišu sadržaj Iomega NAS uređaja, ostavljaju ucjenjivačke poruke

Napadači brišu datoteke na javno dostupnim Lenovo Iomega NAS uređajima i ostavljaju ucjenjivačke poruke. U tim porukama navedeno je kako će napadači povratiti datoteke ako im se isplati otkupnina u bitcoinu.

 

 

Cijena koju plaćaju ransomware heroji: podcast Chips with Everything

The Guardian je intervjuirao sigurnosnog stručnjaka Fabiana Wosara na temu ransomwarea.

 

Ransomware napad isključio s mreže nekoliko policijskih automobilskih računala u Georgiji

„Ransomware napad na odjel za javnu sigurnost u Georgiji oštetio je prijenosna računala ugrađena u policijske automobile diljem savezne države.“

 

Nove inačice ransomwarea STOP Djvu naziva Access, odnosno Format

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je nove inačice ransomwarea STOP Djvu koje dodaju nastavke .access, odnosno .format šifriranim datotekama.

 

Nekoliko vladinih web stranica pogođeno ransomware napadom

Sigurnosni stručnjak Germán Fernández primijetio je kako su u jednom trenutku neke vladine web stranice postale žrtve napada ransomwarea Dharma i Phobos.

 

 

30. srpnja 2019. godine

 

Američka vlada, nevladine organizacije traže kibernetičku zajednicu da pojača obranu od ransomware napada

U zajedničkoj izjavi Agencije za kibernetičku sigurnost i sigurnost infrastrukture (CISA), Višedržavnog centra za razmjenu i analizu informacija (MS-ISAC), Nacionalnog udruženja guvernera (NGA) i Nacionalnog udruženja glavnih državnih službenika za informacije (NASCIO) stoji apel na vladine partnere i kibernetičku zajednicu da pojačaju svoju obranu od ransomware napada.

 

Nova inačica ransomwarea Scarab

Sigurnosni stručnjak Amigo-A pronašao je novu inačicu ransomwarea Scarab koja dodaje nastavak .rsalive i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva HOW TO RECOVER ENCRYPTED FILES.TXT.

 

Otkriven ransomware Tflower

Sigurnosni stručnjak GrujaRS pronašao je novi ransomware naziva TFlower koji ne dodaje nikakav nastavak i koristi ciljanu ucjenjivačku poruku.

 

 

Ažuriran program za dešifriranje ransomwarea Aurora

Tvrtka Emsisoft ažurirala je svoj alat za dešifriranje datoteka šifriranih ransomwareom Aurora kako bi podržavao inačicu koja koristi nastavak .infected.

 

31. srpnja 2019. godine

 

Nova inačica ransomwarea STOP naziva Mogranos

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novu inačicu ransomwarea STOP Djvu koja dodaje nastavak .mogranos šifriranim datotekama.

 

Ažuriran program za dešifriranje ransomwarea STOP Djvu

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie ažurirao je svoj alat za dešifriranje ransomwarea STOP Djvu kako bi podržavao offline ključeve za inačice koje koriste nastavke .ndarod, .access, odnosno .format.

 

1. kolovoza 2019. godine

 

Članak o inačici ransomwarea CryptoMix naziva Clop

„Ovaj novi ransomware, koji s vremenom postaje sve bolji, otkrio je sigurnosni stručnjak Michael Gillespie 8. veljače 2019. godine. Ovaj će blog objasnit tehničke detalje i podijeliti informacije o tome kako funkcionira ova skupina ransomwarea. Postoji nekoliko inačica ransomwarea Clop, ali u ovom izvješću fokusirat ćemo se na glavnu inačicu i istaknuti neke od varijacija. Glavni cilj ransomwarea Clop je šifrirati sve datoteke unutar poduzeća i tražiti otkupninu kako bi se dobio ključ za dešifriranje. Kako bi ovo postigli, razmotrili smo neke nove tehnike koje autor ransomwarea koristi, a dosad nisu viđene. Jasno je da smo u posljednjih nekoliko mjeseci imali priliku vidjeti sve više inovativnih tehnika koje stoje iza ransomwarea.“

 

Nove inačice ransomwarea STOP Djvu naziva Nvetud, odnosno Cosakos

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je nove inačice ransomwarea STOP Djvu koje dodaju nastavke .nvetud, odnosno .cosakos šifriranim datotekama.

 

Novi ransomware Syrk

Sigurnosni stručnjak Leo pronašao je novi ransomware Syrk koji je još u razvoju.

 

 

 

2. kolovoza 2019. godine

 

Ucjenjivačka poruka prepisala je 2.1 milijun korisničkih zapisa na javno dostupnoj bazi podataka MongoDB

Hakeri koji traže nezaštićene baze podataka pronašli su javno dostupnu instancu baze MongoDB i prepisali gotovo 2.1 milijuna osjetljivih zapisa ucjenjivačkom porukom.

 

Nove inačice ransomwarea STOP Djvu naziva Lotej, odnosno Kovasoh

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je nove inačice ransomwarea STOP Djvu koje dodaju nastavke .lotej, odnosno .kovasoh šifriranim datotekama.

 

Nova inačica ransomwarea MegaCortex

Sigurnosni stručnjak Vitali Kremez pronašao je novu inačicu ransomwarea MegaCortex koja koristi MEGA-F8= oznaku za datoteke.

 

Top
More in Novosti
PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #68

20. srpnja 2019. godine   Nova inačica ransomwarea Scarab Sigurnosni stručnjak Alex Svirid pronašao je novu inačicu ransomwarea Scarab koja...

Close