You are here
Home > Novosti > PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #72

PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #72

Datum objave novosti2019-08-28

19. kolovoza 2019. godine

 

Vladine organizacije u Texasu pogođene ransomware napadom

Napadači su ransomwareom zarazili 23 organizacije povezane s lokalnom upravom u američkoj saveznoj državi Texas. Napad se odvio tokom vikenda, a prvenstveno je pogodio manje odjele lokalne uprave. Angažirani su stručnjaci za kibernetičku sigurnost, vojne i protuterorističke jedince kako bi pomogle u oporavku sustava.

20. kolovoza 2019. godine

 

Ransomware otvorenog kôda napada korisnike igre Fortnite

Ransomware Syrk lažno se predstavljao kao alat za hakiranje igre Fortnite, tj. alat kojim će igrači ostvariti prednost unutar igre varanjem. Syrk je u stvari inačica ransomwarea Hidden-Cry koja dodaje nastavak .Syrk. Svaka dva sata ransomware briše datoteke, što stvara paniku kod žrtve.

 

Izmjene ransomwarea dvostruko su se povećale u drugom kvartalu 2019. godine u odnosu na prošlu

Sigurnosni stručnjaci utvrdili su da se ransomware prijetnje ubrzano nastavljaju razvijati. Istraživači tvrtke Kaspersky detektirali su 16.017 novih izmjena ransomwarea u drugom kvartalu 2019. godine, uključujući osam sasvim novih skupina zlonamjernog softvera, što je više no dvostruko u odnosu na drugi kvartal 2018. godine. Također, napadnuto je više od 230.000 korisnika, što je 46% više nego prošle godine.

 

21. kolovoza 2019. godine

 

Hakeri traže $2.5 milijuna otkupnine nakon ransomware napada na Texas

Napadači koji stoje iza napada ransomwareom na jedinice lokalne uprave savezne države Texas zahtijevaju otkupninu u iznosu $2.5 milijuna. Gradovi Keene i Borger službeno su izjavili kako imaju problema s financijskim uslugama i do daljnjega ne mogu procesirati kartično plaćanje.

 

23. kolovoza 2019. godine

 

Povratak botneta Emotet, poslužitelji aktivni diljem svijeta

Poslužitelji za upravljanje i kontrolu (C2) botneta Emotet nastavili su s radom i ponovno isporučuju binarne datoteke nakon pauze od dva mjeseca. Emotet je svoju karijeru započeo kao bankarski trojanski konj 2014. godine, ali se u međuvremenu prekvalificirao u botnet koji isporučuje razne vrste zlonamjernog softvera. Trenutno je Emotet jedna od najvećih prijetnji, a distribuira bankarski trojanski konj Trickbot i ransomware Ryuk.

 

26. kolovoza 2019. godine

 

Novi ransomware Nemty širi se kompromitiranim RDP vezama

Preko vikenda je opažen novi ransomware Nemty koji dodaje nastavak .Nemty šifriranim datotekama i ostavlja ucjenjivačku poruku u kojoj traži otkupninu od žrtve.

 

Top
More in Novosti
Curenje podataka iz Hostingera pogodilo gotovo 14 milijuna korisnika

Pružatelj usluge udomljavanja internetskog sadržaja (engl. hosting provider) Hostinger danas je objavio da je resetirao lozinke za prijavu 14 milijuna...

Close