You are here
Home > Novosti > PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #78

PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #78

28. rujna 2019. godine

 

Nova inačica ransomwarea STOP naziva Boot

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novu inačicu ransomwarea STOP koja dodaje nastavak .boot šifriranim datotekama.

 

Novi poljski ransomware

Sigurnosni stručnjaci iz MalwareHunterTeama pronašli su novi ransomware koji napada korisnike iz Poljske i dodaje nastavak .proced šifriranim datotekama.

 

Novi ransomware GalactiCrypter.

Sigurnosni stručnjaci iz MalwareHunterTeama pronašli su novi ransomware naziva GalactiCrypter.

 

 

 

Šaljivi ransomware naziva FBI Ware

Sigurnosni stručnjaci iz MalwareHunterTeama pronašli su novi šaljivi ransomware naziva FBI-Ware.

 

 

Nova inačica ransomwarea Phobos

Sigurnosni stručnjak M. Shahpasandi pronašao je novu inačicu ransomwarea Phobos koja dodaje nastavak .deal šifriranim datotekama.

 

Pronađen novi ransomware RansomwareWin10

Sigurnosni stručnjaci iz MalwareHunterTeama pronašli su novi ransomware naziva RansomwareWin10 koji dodaje nastavak .RANSOMED i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva DECRYPT_INSTRUCTION_%TARGET_ID%.txt.

 

Novi ransomware u razvoju naziva Bwall

Sigurnosni stručnjaci iz MalwareHunterTeama pronašli su ransomware BWall koji je još u razvoju, a dodaje nastavak .bwall šifriranim datotekama.

 

 

Nova inačica ransomwarea MegaCortex

Sigurnosni stručnjaci iz MalwareHunterTeama pronašli su novu inačicu ransomwarea MegaCortex za koju je sigurnosni stručnjak Vitali Kremez reverznim inženjerstvom pokazao da koristi oznaku M3GA-S2=.

 

30. rujna 2019. godine

 

Novi ransomware QNAPCrypt

Sigurnosni stručnjak Amigo-A pronašao je novu inačicu ransomwarea QNAPCrypt koja dodaje nastavak .muhstik i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva README_FOR_DECRYPT.txt.

 

 

Ransomware incident koštat će dansku tvrtku vrtoglavih $95 milijuna

„Demant, jedan od najvećih svjetskih proizvođača slušnih pomagala, očekuje gubitak do $95 milijuna nakon napada ransomwareom koji se dogodio početkom mjeseca.“

 

Ransomware Dharma koristi PowerSploit tehniku za umetanje koda

Sigurnosni stručnjak Kyle Hanslovan primijetio je da inačica ransomwarea Dharma naziva vbox koristi istu PowerSploit tehniku za umetanje koda koja je viđena i kod napada na pružatelje upravljanih usluga (MSP) ransomwareom Sodinokibi/Revil.

 

1. listopada 2019. godine

 

Američke i australske bolnice mete su novih ransomware napada

Nekoliko bolnica i pružatelja zdravstvenih usluga u SAD-u i Australiji bilo je prisiljeno u potpunosti zatvoriti ili isključiti neke svoje sustave nakon što su napadnuti ransomwareom koji je poremetio i prekinuo njihov rad.

 

Nova inačica ransomwarea STOP naziva Kuub

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novu inačicu ransomwarea STOP koja dodaje nastavak .kuub šifriranim datotekama.

 

Nova inačica ransomwarea GlobeImposter 2.0. naziva BadDay

Sigurnosni stručnjak Raby pronašao je novu inačicu ransomwarea GlobeImposter 2.0 koja dodaje nastavak .badday i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva how_to_back_files.html.

 

Stanje ransomwarea u SAD-u: Izvještaj za razdoblje od prvog do trećeg kvartala 2019. godine

„U prvih 9 mjeseci 2019. godine najmanje 621 vladinih subjekata, pružatelja zdravstvenih usluga i školskih okruga, fakulteta i sveučilišta bilo je napadnuto ransomwareom. Napadi su uzrokovali velike prekide rada: prekinut je rad općina i hitnih služba, trajno su zatvorene liječničke ordinacije, pacijenti s hitnim medicinskim zahvatima su preusmjereni, imovinske transakcije zaustavljene, naplate poreza na imovinu i računa za vodu odgođene, medicinski zahvati otkazani, škole zatvorene i podaci izgubljeni.“

 

Nova inačica ransomwarea Ouroboros naziva Angus

Sigurnosni stručnjak GrujaRS pronašao je novu inačicu ransomwarea Ouroboros koja dodaje nastavak .Angus šifriranim datotekama.

 

2. listopada 2019. godine

 

Ransomware Sodinokibi okuplja vrhunski tim partnera

Ransomware Sodinokibi (REvil) u posljednje vrijeme je česta tema u vijestima zbog svojih napada na poduzeća, pružatelje upravljanih usluga (MSP) i vladine subjekte preko pomno izabranog tima vrhunskih partnera. Čini se da su ti partneri imali prethodnu povijest s Ransomwareom-as-a-Service GandCrab i koriste slične metode za distribuciju.

 

FBI upozorava američke organizacije na ransomware visoke važnosti

Centar za prijavu zločina na internetu (IC3) američkog FBI-ja objavio je danas javno priopćenje vezano uz sve veći broj ransomware napada na javne i privatne američke organizacije.

 

Lažna ažuriranja web preglednika napadaju poduzeća ransomwareom

Napadači koriste hakirane web stranice koje promoviraju lažna ažuriranja web preglednika kako bi zarazile žrtve bankarskim trojanskim konjem. U nekim se slučajevima naknadno izvršavaju i alati za eksploataciju kako bi se ransomwareom šifrirala kompromitirana mreža.

 

Nova inačica ransomwarea STOP naziva Noos

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novu inačicu ransomwarea STOP koja dodaje nastavak .noos šifriranim datotekama.

 

Inačica ransomwarea Esemani

Sigurnosni stručnjak GrujaRS pronašao je novi ransomware naziva Esemani koji ne dodaje nastavak i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva @_READ_TO_RECOVER_FILES_@.txt.

 

3. listopada 2019. godine

 

Alat za brisanje podataka ‘Lost Files’ lažno se predstavlja kao Windows Security Scanner

Windows Security Scanner koji tvrdi da je šifrirao žrtvine datoteke širi se putem spam poruka e-pošte. No, bez obzira radi li se o pogrešci ili dizajnu, on umjesto toga oštećuje binarne podatke u žrtvinim datotekama.

 

 

PowerShell ransomware FTCode ponovno se pojavio u spam kampanji

Stari PowerShell ransomware osvetnički se ponovno pojavio u distribuciji spam poruka e-pošte talijanskim primateljima. Ovaj se ransomware naziva FTCode i u potpunosti se temelji na PowerShellu, što znači da može šifrirati računalo bez preuzimanja dodatnih komponenti.

 

 

Emsisoft objavio besplatni alat za dešifriranje ransomwarea GalactiCrypter

„Upravo smo objavili novi besplatni alat za dešifriranje datoteka zaraženih ransomwareom iz skupine GalactiCrypter.“

 

Ransomware D00mEd Virus

Sigurnosni stručnjaci iz MalwareHunterTeama pronašli su novi ransomware naziva D00mEd Virus koji dodaje nastavak .D00mEd šifriranim datotekama.

 

 

Ransomware ‘Pay it or Lose it’

Sigurnosni stručnjaci iz MalwareHunterTeama pronašli su novi ransomware s naslovom “Pay it or Lose it”.

 

 

 

Novi ransomware AepCrypt

Sigurnosni stručnjak Amigo-A pronašao je novi ransomware naziva AepCrypt koji dodaje nastavak .aep i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva #READ ME – YOUR FILES ARE LOCKED#.rtf.

 

 

Ransomware Phobos sad koristi PowerSploit tehniku za umetanje koda

Sigurnosni stručnjak Kyle Hanslovan uočio je inačicu ransomwarea Phobos koja dodaje nastavak .calix, a također koristi PowerSploit tehniku za umetanje koda.

 

4. listopada 2019. godine

 

Nova inačica ransomwarea Dharma naziva Cash

Sigurnosni stručnjak Jakub Kroustek pronašao je novu inačicu ransomwarea Dharma koja dodaje nastavak .CASH nazivima šifriranih datoteka.

 

Nova inačica ransomwarea STOP naziva Xoza

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novu inačicu ransomwarea STOP koja dodaje nastavak .xoza šifriranim datotekama.

 

Nova inačica ransomwarea HildaCrypt naziva Mike

Sigurnosni stručnjak GrujaRS pronašao je novu inačicu ransomwarea HildaCrypt koja dodaje nastavak .mike šifriranim datotekama.

 

Nova inačica ransomwarea Matrix naziva ABAT

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novu inačicu ransomwarea Matrix koja dodaje nastavak .ABAT  i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva !ABAT_INFO!.rtf.

 

Nova inačica ransomwarea Sapphire naziva Stupid

Sigurnosni stručnjaci iz MalwareHunterTeama pronašli su novu inačicu ransomwarea Stupid naziva „Stupid Ransomware“ koja dodaje nastavak .sapphire i ključ za dešifriranje joj je “sapphire_is_a_good_color”.

 

Otkriven ransomware BGUU

Sigurnosni stručnjaci iz MalwareHunterTeama pronašli su novu inačicu ransomwarea Hidden Tear naziva BGUU koja koristi odličnu pozadinsku sliku 🙂

 

 

Novi uzorak ransomwarea RobbinHood

Sigurnosni stručnjak Joakim Kennedy pronašao je novu inačicu ransomwarea RobbinHood sa zanimljivom ucjenjivačkom porukom.

 

Top
More in Novosti
PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #77

21. rujna 2019. godine   Nova inačica ransomwarea STOP Djvu naziva Karl Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novu inačicu...

Close