You are here
Home > Novosti > PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #80

PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #80

Izvor: cert.HR
Datum objave novosti2019-10-28

12. listopada 2019. godine

Tjedne novosti o sigurnosti: Pogreška u iTunesu omogućila hakerima distribuciju ransomwarea

Istraživači iz tvrtke Morphisec Labs uočili su kako hakeri iskorištavaju zero-day ranjivost usluge iTunes za operacijski sustav Windows kako bi ransomwareom napali tvrtke automobilske industrije. Apple je u međuvremenu popravio pogrešku.

 

14. listopada 2019. godine

Ransomware Sodinokibi: Praćenje traga novca koji ostavljaju partneri

Nakon što su partneri koji distribuiraju ransomware Sodinokibi na forumima objavili djelomične ID-jeve transakcija za plaćanje otkupnine, istraživači tvrtke McAfee su uspješno iskoristili te informacije za praćenje traga novca do partnera i, u nekim slučajevima, otkrili su kako troše nezakonito stečen novac.

15. listopada 2019. godine

Statistika o ransomwareu za 2019.: Izvješće za drugi i treći kvartal

„Ransomware napadi postaju sve fokusiraniji i sofisticiraniji u drugom i trećem kvartalu 2019. godine. Za razliku od kampanja u kojima su napadali sve moguće i nadali se uspjehu, akteri koji stoje iza ransomwarea sve više napadaju veće i profitabilnije mete poput poduzeća, škola i vladinih organizacija.“

 

16. listopada 2019. godine

Ransomware: Najčešći načini na koji vas ransomware upravo pokušava napasti

Nedavni ransomware napadi na škole, bolnice i lokalnu samoupravu indiciraju da su se kibernetički kriminalci prebacili s distribucije zlonamjernog softvera za šifriranje datoteka pojedinaca na šifriranje cijelih mreža. Ali, najčešća kampanja distribucije ransomwarea u posljednjih 6 mjeseci napadala je upravo obične korisnike.

 

Baltimore ulaže $20 milijuna u osiguranje u slučaju novog kibernetičkog napada

Dužnosnici grada Baltimorea odobrili su kupovinu polica za osiguranje od kibernetičkog napada u iznosu od $20 milijuna pet mjeseci nakon iscrpljujućeg ransomware napada.

17. listopada 2019. godine

Novi ransomware Maze

Sigurnosni stručnjak GrujaRS pronašao je novi ransomware naziva Maze koji ostavlja ucjenjivačku poruku naziva DECRYPT-FILES.txt.

 

18. listopada 2019. godine

Exploit alat Spelevo distribuira ransomware Maze

Sigurnosni istraživači uočili su kako exploit alat Spelevo pokušava zaraziti žrtve ransomwareom Maze u novoj zlonamjernoj kampanji koja iskorištava ranjivost Flash Playera.

 

Objavljen alat za dešifriranje 148 inačica ransomwarea STOP

Tvrtka Emsisoft i sigurnosni stručnjak Michael Gillespie objavili su alat za besplatno dešifriranje datoteka koje su šifrirane nekom od 148 inačica ransomwarea STOP.

Partneri ransomwarea REvil udružili su se s napadačima na korporativne mreže

Iskusni napadači na korporativne mreže i ransomware grupe udružili su se i međusobno si pomažu unovčiti svoje vještine širenjem zlonamjernog softvera na korporativne mreže.

Tvrtke Coveware i Emsisoft nude svoju pomoć žrtvama ransomwarea Sodinokibi

Iako ne postoji besplatan alat za dešifriranje datoteka šifriranih ransomwareom Sodinokibi (REvil, odnosno Sodion), tvtke Coveware i Emsisoft izjavile su kako možda mogu pomoći nekim žrtvama.

Top
More in Novosti
PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #79

5. listopada 2019. godine   Programer ransomwarea HildaCrypt objavio ključeve za dešifriranje Programer koji je razvio ransomware HildaCrypt odlučio je...

Close