You are here
Home > Novosti > Baltimore pod udarom zlonamjernog ransomware sadržaja!

Baltimore pod udarom zlonamjernog ransomware sadržaja!

Datum objave novosti2019-05-08

Po drugi puta ove godine, grad Baltimore se našao pod udarom zlonamjernog ransomware sadržaja. Napadom su pogođene računalne mreže što je prisililo nadležne službe da, prevencije radi, ugase većinu poslužitelja.

 

Napad je započeo u utorak, 7. svibnja 2019. godine, u ranim jutarnjim satima, a korišteni zlonamjerni sadržaj još uvijek nije u potpunosti identificiran. Prema navodima gradonačelnika Bernarda C. Younga, kritični sustavi kao što su policija, hitna medicinska pomoć i vatrogasci, nisu pogođeni te uredno rade.

 

Young je također kazao kako gradske nadležne službe rade na otkrivanju izvora zaraze te utvrđivanju njegovog dosega. U objavi na društvenoj mreži Twitter, Young dodaje kako trenutno ne postoje dokazi koji ukazuju na curenje osobnih podataka, ali kako je, iz sigurnosnih razloga, većina potencijalno ranjivih servisa ugašena.

 

U međuvremenu, tisuće djelatnika gradske uprave su prekinule vezu svojih računala s internetom kako bi ograničili zarazu, a neki su odjeli svoje zaposlenike i ranije poslali kući. Zbog prekida u radu mreže, neke su usluge prestale s radom pa tako građani nisu mogli plaćati račune za vodu, a neki servisi nisu prihvaćali gotovinske uplate.

 

Iako trenutno nije poznato kako je došlo do zaraze i koliku su otkupninu napadači tražili, gradske su vlasti objavile kako neće plaćati otkupninu. Sličan napad odvio se i u ožujku 2018. godine, kada je došlo do prekida rada telefonskih broja 911 i 311 na više od 15 sati.

 

Baltimore nije prvi veći grad u Sjedinjenim Američkim Državama koji je pretrpio ovakav napad. Prošlo je godine Atlanta pogođena sličnim napadom koji je koristio SamSam zlonamjerni ransomware sadržaj, a iza kojeg su stajala dva Iranca koji su napadom pogodili više od 200 žrtava, među kojima su i gradska uprava, više bolnica i obrazovnih institucija te prometni sustav.

Top
More in Novosti
PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #56

27. travnja 2019. godine   Pronađen ransomware Russian Legion Sigurnosni stručnjaci iz MalwareHunterTeama pronašli su novu inačicu ransomwarea HiddenTear naziva...

Close