You are here
Home > Novosti > Kako je grad u Rumunjskoj postao centar cyberkriminala?

Kako je grad u Rumunjskoj postao centar cyberkriminala?

Izvor: techworm.net
Datum objave novosti2016-05-08

Kako biste reagirali kada biste saznali da vaš grad ima mračnu tajnu? Naime, u Rumunjskoj postoji grad koji je poznat po hakerima. Grad u kojem se nalazi toliko hakera, ali i prevaranata da je postao globalno poznat kao centar cyberkriminala.

 

Râmnicu Vâlcea, poznat i kao “Hackerville”, stekao je slavu zato što je gotovo pola njegovog stanovništva navedeno na stranicama eBaya i CraigsLista kao plaćeni cyberkriminalci. Râmnicu Vâlcea samo je tri sata vožnje od glavnog grada Rumunjske, Bukurešta, no u nekim je krugovima daleko poznatiji. Pun skupocjenih automobila kao što su BMW i Audi, ovaj manji grad djeluje kao izdvojena zajednica koja nikako ne pripada Istočnoj Europi. Međutim, u ovom gradu gotovo svaki stanovnik na neki način zarađuje od cyberkriminala.

 

Prema napisanome u članku portala Wired: “Skupocjeni automobili preplavili su ulice grada Râmnicu Vâlcea – najskuplje Audije, BMW-e i Mercedese voze dvadesetogodišnjaci sa zlatnim lancima oko vrata”. Iako se samo manji dio stanovništva može nazvati hakerima, gotovo su svi stanovnici na neki način povezani s cyberkriminalom. Mladi ljudi, kradući tisuće dolara od stranih žrtava, kupuju skupe automobile te troše novac na luksuzni život.

 

Nitko nije siguran na koji je način grad Râmnicu Vâlcea postao centar cyberkriminala. Mnogi smatraju kako je prekretnica bila revolucija 1989. godine, nakon koje stanovništvo dobiva pristup složenim alatima i računalima. Sljedeći uzlet dogodio se 2002. godine. U kratkom se roku otvorio niz caffe barova s pristupom internetu i cyberkriminalci su ubrzo počeli postavljati lažne oglase na stranice kao što su eBay i CraigsList kako bi namamili žrtve da izvrše uplate na račune cyberkriminalaca.

 

Grad je došao u pozornost sigurnosnih stručnjaka nakon što je FBI počeo pratiti aktivnosti cyberkriminalaca u gradu. Međutim, gotovo se ništa nije promijenilo i cyberkriminalci još uvijek žive i rade u gradu.

Top
More in Novosti
Poznati cyberkriminalac u jednom danu stvorio botnet mrežu od 18 000 uređaja

Pojavila se nova botnet mreža koju su jučer primijetili sigurnosni stručnjaci iz tvrtke NewSky Security, a njihove su nalaze potvrdile...

Close