You are here
Home > Arhiva > Bankarski zloćudni programi

Bankarski zloćudni programi

U današnje vrijeme Internet korisnicima pruža usluge digitalne ekonomije koja nudi novu prilagodljivost s mogućnostima, kao što je Internet bankarstvo i Internet trgovina te razne druge financijske usluge. Internet bankarstvo je postalo standard među bankama. Dobro je poznato da se na digitalnom tržištu prenose veliki novčani iznosi novaca te da digitalni „posao“ ubrzano raste svake godine. Uz rastuću digitalnu ekonomiju, pojavljuje se i sve više kriminalnih aktivnosti vezanih uz nju. Situacija je povoljna za rast cyber-kriminala te se javlja sve više slučajeva cyber-pljački banaka. Takvi kriminalci koriste slabosti Interneta kako bi opljačkali banku.
Napadači koriste nekoliko metoda prikupljanja informacija potrebnih za izvođenje pljački. Neke od tehnika napada su phishing, upotreba zloćudnih programa poput trojanskih konja i programa za praćenje unosa znakova s tipkovnice (eng. keylogger), lažno predstavljanje i druge.
Dokument daje opis vrsta zloćudnih programa namijenjenih cyber-pljačkama banaka, pojave crnog tržišta zloćudnim programima te primjere napada. Također u dokumentu se govori o posljedicama napada i mjerama zaštite.

NCERT-PUBDOC-2010-02-290

Top
More in Arhiva
Zero day ranjivosti

Osim raznolikih usluga koje nude računalni programi, oni mogu sadržavati i sigurnosne propuste koji korisnike izlažu riziku od napada. Jedni...

Close