You are here
Home > Novosti > OBILJEŽITE S NAMA EUROPSKI MJESEC KIBERNETIČKE SIGURNOSTI!

OBILJEŽITE S NAMA EUROPSKI MJESEC KIBERNETIČKE SIGURNOSTI!

 

Povodom obilježavanja Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti, Nacionalni CERT će provesti niz aktivnosti s ciljem podizanja razine svijesti hrvatskih građana o kibernetičkoj sigurnosti, s naglaskom na mrežnu i informacijsku sigurnost te promociju sigurnijeg korištenja interneta za sve korisnike. Ove godine Nacionalni CERT će se posebno usmjeriti na temdigitalnih vještina, kibernetičke higijene i digitalnog traga, Internet prevara i sigurnog rada od kuće 

 

 

2020. godina puna novih izazova pokazala je brojne jakosti, ali i slabosti digitalnog društva. Tijekom proljeća pokazalo se kako je održavanje visoke razine sigurnosti korisnika interneta te korištenje suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija od velike važnosti za održavanje gospodarskih i društvenih djelatnosti tijekom karantene i nemogućnosti korištenja fizičkih prostora uslijed stradanja od potresa. Od početka godine Nacionalni CERT je obradio 1.221 incident, odnosno 78,5% više u odnosu na cijelu 2018. godinu, odnosno 8,1% više u odnosu na cijelu 2019. godinu, kada su zabilježena 1129 incidenta. To možemo pripisati stalnom povećanju razine svijesti korisnika o informatičkoj sigurnosti te saznanja da u Hrvatskoj postoji tijelo koje se bavi kibernetičkim incidentima, čemu je doprinijela kampanja “Veliki hrvatski naivci”. 

 

 

Broj ne-tehničkih računalnih incidenata vezanih uz prijevare građana, neželjene elektroničke poruke i uznemiravanje u stalnom su porastu. U prvih osam mjeseci 2020. godine broj phishing incidenata (vrsta socijalnog inženjeringa koja se odnosi na prijevare, kojima se služe zlonamjerni korisnici šaljući lažne poruke koristeći pritom postojeće internet servise) prešao je brojku od 530 incidenata i čini 43,7%  od ukupnog broja svih incidenata u 2020. godini.  

 

Top 5 tipova incidenata u Hrvatskoj u prvih osam mjeseci 2020. godine 

Phishing URL ------------ 349
Phishing     ------------ 185
Web defacement ---------- 161
Pogađanje lozinki ------- 147
Malware URL ------------- 104

 

Aktivnosti Nacionalnog CERT-a u Europskom mjesecu kibernetičke sigurnosti: 

 

Hacknite“ – natjecanje za srednjoškolce  

  • Natjecanje namijenjeno srednjoškolskim timovima u obliku CTF-a (Capture the Flag) kojim se proširuje svijest o važnosti primjene sigurnosnih mjera te izbjegavanju i ispravljanju mogućih sigurnosnih propusta u programskom kôdu, postavkama ili nekoj drugoj komponenti računalnog sustava. U dvodnevnom natjecanju će se na zabavan način i uz natjecateljsku atmosferu stjecati praktična znanja iz područja računalne sigurnosti.  

 „Kibernetička riječ dana“ 

  • Nastavak dvogodišnje kampanje na društvenim mrežama kojNacionalni CERT provodi u sklopu Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti, a koja se sastoji od kratkih objava u kojima se pojašnjavaju popularni pojmovi iz kibernetičke sigurnosti. 

 

Infografike: 

  • Digitalni trag 
  • Kibernetička higijena 
  • Internet prevare 
  • Siguran rad od kuće 

 

Zainteresirana publika može pratiti odbrojavanje na

društvenim stranicama @CERT.hr i  @HRCERT do početka ovog europskog događanjai doznati zanimljive činjenice iz područja kibernetičke sigurnosti. 

 

Europski mjesec kibernetičke sigurnosti (ECSM) je inicijativa Agencije Europske unije za kibernetičku sigurnost (ENISA), Glavne uprave za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije (DG CONNECT) te partnera Europske komisije koja promovira važnost kibernetičke sigurnosti s posebnim naglaskom na informacijskoj sigurnosti građana i organizacija te zaštiti njihovih osobnih, financijskih i profesionalnih informacija. 

 

Glavni cilj mjeseca kibernetičke sigurnosti je osvještavanje prosječnih korisnika o važnosti kibernetičke sigurnosti, promjena njihovog stava prema zaštiti te pružanje resursa koji im omogućavaju da se uspješno obrane od kibernetičkih prijetnji te smanje rizik od napada.  

 

Pratite nas i promislite prije klikanja

#CyberSecMonth

#ThinkB4UClick

#SurfajSigurnije

Top
More in Novosti
Digitalno obrazovanje: rizici online učenja

Ovo proljeće, koje je obilježila COVID-19 pandemija, učenje putem interneta postalo je novi standard jer su sveučilišta i škole širom...

Close