You are here
Home > Novosti > EUROBAROMETAR: EU MORA POBOLJŠATI VJEŠTINE KIBERNETIČKE SIGURNOSTI

EUROBAROMETAR: EU MORA POBOLJŠATI VJEŠTINE KIBERNETIČKE SIGURNOSTI

Istraživanje Eurobarometra pokazuje da je nedostatak kibernetičkih vještina u porastu, da postoji potreba za više stručnjaka za kibernetičku sigurnost i da u svakoj tvrtki moramo povećati broj osoblja koje je visoko osviješteno o kibernetičkoj sigurnosti.

Komisija je pojačala svoje napore u podizanju svijesti, radi se na povećanju vidljivosti inicijativa i povećanju broja kvalificiranih stručnjaka za kibernetičku sigurnost. Istraživanje Eurobarometra dio je aktivnosti poduzetih kroz Akademiju vještina kibernetičke sigurnosti (Cybersecurity Skills Academy) koja je pokrenuta prije godinu dana s ciljem jačanja sinergije privatnih i javnih inicijativa na europskoj i nacionalnoj razini kako bi se odgovorilo na potrebe tržišta rada kibernetičke sigurnosti i kibernetičke otpornosti EU.

Potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas i povjerenik Thierry Breton sastali su se s visokim predstavnicima industrije i organizacija koje su obećale besplatnu obuku za Akademiju.

Dodatno, Komisija je uključila i Women4Cyber Network u platformu Akademije za aktivan rad protiv rodno utemeljenih stereotipa u kibernetičkoj sigurnosti.

Komisija je ove godine dodijelila 10 milijuna eura za potporu projektima koji imaju za cilj provedbu programa osposobljavanja kibernetičkim vještinama zaposlenike malih i srednjih poduzeća, novoosnovanih poduzeća i zaposlenika javnog sektor. Time je ukupni iznos uložen od 2021. u projekte i inicijative koje podupiru kibernetičke vještine zajedno s državama članicama i partnerima iz privatnog sektora porastao na oko 600 milijuna eura.

Nove mogućnosti financiranja bit će dostupne u jesen 2024.

Istraživanje Eurobarometra: Cyberskills – May 2024 – – Eurobarometer survey (europa.eu)

#SurfajSigurnije

Top
More in Novosti
UPOZORENJE! NAPADAČI SE PONOVNO PREDSTAVLJAJU KAO POLICIJA

Nacionalni CERT je zaprimio povećan broj prijava pokušaja prijevare u kojoj se napadači predstavljaju kao policija! Napadači šalju velik broj...

Close