You are here
Home > Novosti > Facebook ima podatke i o osobama koje nisu FB-ovci

Facebook ima podatke i o osobama koje nisu FB-ovci

Meta Platforms Ireland Limited (Meta), kompanija u čijem vlasništvu su: Facebook, Messenger, Instagram i WhatsApp možda ima vaše ime, kontakt broj i e-mail adresu, bez obzira na to što ih niste dali.

Osobe koje koriste proizvode Meta kompanije, a s njom su podijelile pristup svom imeniku tako su podijelile i osobne podatke svojih kontakata. Što znači da postoji mogućnost da je netko od vaših poznanika predao vaše podatke Facebooku, odnosno Meta kompaniji.

O tome je pisao Business Insider u izvještaju o novom Meta alatu koji omogućava provjeru, korisnicima i osobama koje nisu korisnici Facebooka, posjeduje li kompanija podatke o njima i zahtjev za njihovo uklanjanje. Prema podacima Wayback Machinea alat je dostupan najmanje od 29. svibnja 2022.

Facebook navodi da prikupljene podatke dijeli između proizvoda Meta kompanije, a služe za provjeru pripadaju li podaci nekom od korisnika. Ako podaci pripadaju nekom od korisnika Meta proizvoda Facebook njihove profile prikazuje u prijedlozima za prijatelje ili kao prijedloge profila za praćenje na Instagramu. Također, prikupljeni podaci se koriste za provjeru sumnjivih aktivnosti i osiguravanje sigurnosti platforme te praćenje broja korisnika Meta proizvoda.

Pronalazak ovog alata nije jednostavan budući da je sama opcija „zakopana“ duboko u izborniku (Pomoć i podrška – Centar za pomoć – Upotreba Facebooka – Dodavanje prijatelja – Upload Your Contacts to Facebook – Information for people who don’t use Meta Products) u obliku Click here (https://www.facebook.com/contacts/removal) poveznice u sredini dugačkog teksta, a sama poveznica ne upućuje na to da bi preko nje mogli zatražiti provjeru i uklanjanje svojih podataka.

Jednom kad ste pronašli ovu opciju postupak je poprilično jednostavan i intuitivan.

  1. Odaberete koju vrstu podatka želite provjeriti

2. Unesete svoj kontakt broj ili e-mail

3. Unesete potvrdni kod koji ste dobili na svoj broj ili e-mail adresu

4. Ako je podatak pronađen, možete zatražiti njegovo uklanjanje

Nakon potvrde zahtjeva Facebook vas obavještava da je zahtjev zaprimljen te da je spriječen njegov ponovni unos.

Ako zatražite uklanjanje svojih podataka, Meta će i dalje zadržati vaše podatke, ali u svrhu praćenja u slučaju da se podaci za koje je zatraženo uklanjanje ponovno pojave.

Facebook također navodi da osobe koje nisu njihovi korisnici, a imaju nedoumice, imaju pravo na žalbu glavnom nadzornom tijelu Meta kompanije, Irskoj komisiji za zaštitu podataka, ili bilo kojem drugom nadzornom tijelu za zaštitu podataka.

Pojedini stručnjaci smatraju da se u ovom slučaju ne može sto posto vjerovati Meti jer se radi o kapi u moru podataka koje prikupljaju, a prikupljene podatke čuvaju na više lokacija. Također, ovim potezom se odgovornost prebacuje na korisnike i ne-korisnike, a dovodi se u pitanje i jesu li ti podaci uopće smjeli biti prikupljeni.

Zato, uvijek pazite kakve digitalne tragove ostavljate jer tako predajete svoje, ali i tuđe osobne podatke.

Top
More in Novosti
[UPOZORENJE] Nova ucjenjivačka kampanja u tijeku

Nacionalni CERT bilježi povećan broj prijava novih ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu korist od žrtve, a prema posljednjim...

Close