You are here
Home > Novosti > Godišnji izvještaj rada Nacionalnog CERT-a za 2017. godinu

Godišnji izvještaj rada Nacionalnog CERT-a za 2017. godinu

Objavljen je Godišnji izvještaj rada Nacionalnog CERT-a u 2017. godini u kojem je dan pregled sigurnosti na Internetu u Republici Hrvatskoj i u svijetu.

U 2017. godini Nacionalni CERT, odjel Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET, nastavio je svoju proaktivnu i reaktivnu ulogu kako bi se smanjio rizik od pojave sigurnosnih incidenta i umanjila šteta pri njihovom nastupanju. Nastavio je razvijati suradnju s institucijama izvan Hrvatske kao što su drugi CERT timovi i institucije EU-a i NATO-a. Unutar Hrvatske Nacionalni CERT surađuje s brojnim tijelima, a sve u svrhu razvitka zajedničkih interesa u području informacijske sigurnosti.

Nacionalni CERT sudjeluje i u provedbi brojnih projekata, od kojih je istaknut GrowCERT – dvogodišnji projekt kojim se želi ojačati kapacitet Nacionalnog CERT-a i poboljšati suradnja na nacionalnoj i europskoj razini. Projekt je pokrenut u srpnju 2017. godine uz financijsku potporu Europske komisije putem Instrumenta za povezivanje Europe (CEF – Connecting Europe Facility).

U izvještaju je prikazana statistika obrađenih incidenata u Nacionalnom CERT-u kroz 2017. godinu u kojoj je posebno istaknut najveći globalni računalni incident WannaCry. Vodeći tipovi incidenata su web defacement, phishing URL i phishing. Najznačajnija promjena u odnosu na 2016. godinu je rast broja phishing incidenata povezan s nekoliko učestalih phishing kampanja koje su ciljale korisnike u Hrvatskoj.

Nacionalni CERT u 2017. godini ostvario je značajne pomake na području nacionalne i međunarodne suradnje, daljnjeg usavršavanja djelatnika te na području povećanja razine spremnosti na odgovor na sve složenije sigurnosne izazove. Godišnji izvještaj možete pronaći na ovoj poveznici.

Top
More in Novosti
Alat Pwned Passwords dodao nove značajke

Istraživač Troy Hunt najavio je veliku promjenu svog alata Pwned Passwords kako bi uključio više lozinki, dodao funkcionalnosti te osigurao...

Close